IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хондурас създава туристически център с плащане с биткойни

Собствениците на големи и малки бизнеси в Санта Лучия се адаптират, за да управляват плащания с криптовалути, надявайки се да привлекат повече туристи

16:05 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Посетителите могат да платят за ледената си напитка с криптовалути по улиците на Bitcoin Valley (Биткойн долина) – проект на хондураския туристически анклав Санта Лучия, чрез който страната навлиза в тенденциите на дигиталната валута, предава Ройтерс.

Малкият планински град, на 20 минути от столицата Тегусигалпа, се превърна в биткойн град.

Собствениците на големи и малки бизнеси в Санта Лучия се адаптират, за да управляват плащания с криптовалути, надявайки се да привлекат повече туристи.

„Това ще отвори повече възможности и ще привлече повече хора, които искат да използват тази валута“, коментира Сезар Андино, мениджър на площада с магазини Los Robles.

Проектът Bitcoin Valley цели в началото да бъдат обучени 60 бизнеса, които да приемат криптовалути, за да продават своите продукти и услуги. Очаква се тези практики да се разпространят из други начинания и близки региони.

Инициативата е съвместно разработена от организацията Blockchain Honduras, гватемалския консорциум на криптоборси Coincaex, Технологичния университет на Хондурас и община Санта Лучия.

Рубен Карбахал Веласкес, професор в Технологичния университет, казва, че „общността на Санта Лучия ще бъде обучена да използва и управлява криптовалути, да ги прилага в различни бизнеси в региона и да генерира криптотуризъм“.

Макар че няколко страни от Латинска Америка проучват потенциала на криптовалутите, има рискове.

През септември 2021 г. Ел Салвадор прие биткойна като законно платежно средство и създаде собствен „Биткойн плаж“ в популярния за сърфистите град Ел Зонте.

Залогът на страната върху биткойна бе засегнат от спада на криптопазара и скептицизма на многостранни кредитори и рейтингови агенции. Публично разкритите притежания от 105 млн. долара сега са на стойност 57 млн. долара.

За да се справи с волатилността, хондураската Bitcoin Valley ще „позволи на търговците да получават плащания веднага в местна валута, елиминирайки рисковете от спад на криптовалутите“, казва Леонардо Пагуада, основател на Block Chain Honduras.

Критиците на разширяването на биткойна предупреждават, че този вид дейност може да доведе до пране на пари и финансова нестабилност, докато в същото време разширява дигиталната пропаст, тъй като за по-бедните части на обществото може да е трудно да достъпят технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още