IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

Според Националната газова компания на Полша Европейската комисия е нарушила процедурни разпоредби на правото на ЕС

20:41 | 16.10.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната газова компания на Полша ПГНиГ (PGNiG) обяви днес, че е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу споразумението на ЕС с руския газов гигант Газпром, който бе заподозрян в злоупотреба с господстващо положение, съобщи Франс прес.

ЕС прие на 24 май направените от Газпром отстъпки с цел да спре обвиненията за злоупотреба с господстващо положение в осем източноевропейски страни, сред които и България. Това позволи на руския газов гигант да избегне глобата.

Въпреки че споразумението влезе в сила преди шест месеца, "Газпром продължава да нарушава общностното право и да увеличава цените на газа за страните от Централна и Източна Европа", се посочва в комюникето на ПГНиГ, в което се уточнява, че компанията е депозирала жалбата си в Съда на ЕС вчера.

"Комисията не положи необходимото усърдие при подготвянето на решението, тя го обяви в явно противоречие със събраните доказателства и наруши определен брой процедурни разпоредби на правото на ЕС", заяви полският газов гигант.

"Освен това наложените на Газпром ангажименти бяха недостатъчни спрямо щетите, понесени от компаниите от Централна Европа в резултат на дейностите на Газпром, които са несъвместими с правото на ЕС", се посочва в комюникето.

Газпром, който е контролиран от Кремъл, бе заплашен от глоба, която можеше да достигне до 10 процента от годишния му световен оборот.

В резултат на споразумението Европейската комисия, която отговаря за конкуренцията, наложи на руския газов гигант серия от подробни правила, имащи за цел да променят поведението му на газовите пазари в Централна и Източна Европа и по този начин да гарантират най-вече конкуренцията при оформянето на цената на газа.

Това приятелско споразумение предизвика недоволството на голяма част от осемте страни от Централна и Източна Европа - бивши съветски сателити, сега членки на ЕС, и най-вече на Полша - които искат да намалят зависимостта си от могъщия си съсед.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 10
Sokratus
преди 5 години
Товаришч, Коя е първата християнска държава опитала се да освободи балканите от Османците? Осветли ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
1. Да твърдиш, че поляците били първата християнска държава, опълчила се на османците, показва едно крайно непознаване на историята. Ама толкова елементарни познания не е съм виждал. 2. Ако не си чел защо са загубили битката при Варна и кои/какви са били Владислав и останалите - може да прочетеш. Може също да прочетеш защо е погребан в ритвора а не вътре в църквата в Краков. Това не омаловажава действията му, но може да се замислиш.3. Това какво са правили поляците тук няма никаква връзка с газово-търговските ни интереси. Поляците се опитват да накарат целия ЕС да плаща висока цена заради собствените им проблеми с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Жежков, ако наистина си от Варна и плюваш по поляците си пълен ид....Как се казва една от главните улици на Варна Товаришч!И защото и ти и Импестора по история сигурно имате 1- ви припомням. Че първата християнска държава опълчила се на Османците и направаила опит да ги изгони от Балканите е Жеч Посполита. По това време средата на 15 век, Московското княжество е правило дълбоко гърло на златната орда всеки ден и по няколко пъти! Умните народи уважават помогналите им!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 години
понеже нямаш смислен аргумент дай да ги обидим на лична основа, ама няма да гледаме твоя господар как е.това че от рускиниуте по големи парцали няма, а от мъжете им по големи пияндурници дето в полша само може да им завиждат, няма да го обсъждаме, нали ... Като говорят против мигрите са ваши хора, ама като се дървят на държавата която ги е тормозила не веднъж вече са *** и пияници ... голяма *** сте, типичен варненец блюдолизец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Не бъркай себе си с Европа! Това какво ти мислиш и правиш, съвсем не означава, че Европа го прави и иска! Има един държавник у нас дето се изказва като краля слънце и седи много нелепо, пък ти може да му подражаваш! Пишеш същите неща като кремълската пропаганда, така че е много съмнително изобщо дали инвестираш своите пари, ако изобщо инвестираш! Кремъло-подобните инвеститори (дето ограбват сибир и се правят на велики) не са много успешни, доказателства колкото щеш!И бъди внимателен все пак ти си известният ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
george353
преди 5 години
Поредната кликбейт партенка за разбунване на духовете. Боли го някой за полаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
Както се казва - полякиня не е народност, а професия. От най-древните. Поляците са най-голямата и3мет във всяко отношение. Мъжете са хронични алкохолици, а жените са... знаем какви. Поляците в момента са се лепнали за щатите и си мислят, че ще въртят ЕС на пръста си, но по-скоро ще има четвърта подялба. Наскоро искаха нови репарации от Германия, но забравят, че до войната дори Гданск не е бил полски, наричал се е Данциг и може би е време да се върне заедно с цяла Силезия на законния му собственик - Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Цъ!Имат си дистанционно.... с което да им барат каналите, да ги мутват и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
deant
преди 5 години
всъщност ЕС и ЕК се оказаха доста по безсилни отколкото си мислех. сигурно имат ишиас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 24
Sokratus
преди 5 години
Между другото тези "пияндури" са доста по-богати от твоите товаришч. И тези защитават и позицията на България, но не и твоята, защото ти си си продал гъ.за на ГъзПром, за няколко акции! И още по-*** е, че сам си да пари за да те купят! И ако слезеш на летището във Варшава пияндура и селя.ндура ще си ти!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още