IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 100 млн. лв. в океанариума в Бургас

Руската компания „Мостовик" се ангажира да построи воден атракцион с делфинариум, тропическа гора и воден парк

17:38 | 08.04.13 г. 3
<p>
	<em>Планът за парк &quot;Океанариум&quot; </em>Снимка: <em>Община Бургас</em></p>

Планът за парк "Океанариум" Снимка: Община Бургас

Руската компания „Мостовик", кандидат за концесионер на океанариума в Бургас, смята да инвестира 100 млн. лв. в проекта, който предвижда изграждането на водна туристическа атрaкция, включваща делфинариум, воден парк, тропическа гора и други атракциони. Това съобщиха от Община Бургас, след като приключи второто открито заседание на комисията по избор на концесионер.

Проектът за изграждането на парк "Океанариум" и даването му на концесия са опит от страна на община Бургас да привлече повече гости и така туризмът в областта да се задвижи и развие.

Ние проучихме инвестиционния климат в Бургас и го намираме за привлекателен, предвид инфраструктурата, удобните връзки, туристическия поток, и за това решихме да се спрем на Бургас. Отправихме предложение към общината, те дълго го изучаваха и приеха, и разгледаха идеята”, заяви днес Павел Сатонкин, директор на „Мостовик БГ”.

Преди да направим това предложение сме отчели инвестиционния климат и разчитаме, че проектът ще бъде възвращаем”, посочи още той.

Според условията на концесията в следващите години руското дружество ще внася в общинската хазна 1 %  от нетния си оборот, но не по-малко от 60 хил. лева на година, като сумата ще нараства спрямо инфлационния индекс.

Строителството на океанариума ще бъде извършено на няколко етапа и трябва да е напълно завършено до пет години. Инвеститорът се ангажира да плати 660 хил. лв. еднократна концесионна такса. 

Площта, върху която ще се изгради океанариумът, е 117 дка в парка "Езерото". Според офертата, ако бъде избрана руската компания, ще бъдат направени - океанариум с аквариуми от черноморски, средиземноморски и океански видове; делфинариум със зала за представления и места за отдих на делфините; аквапарк със закрита и открита част; познавателно-развлекателен комплекс.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mu/\eH
преди 11 години
Как ще си избие тези пари инвеститора? С входна такса от 99 евро? Нали виждам, в делфинариума в град Варна повечето посетители стоят в кафенето на по едно кафе, докато децата им търчат насам - натам. А туристическите групи може да се очакват само през 3 месеца от годината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Прекалено хубаво ми звучи, за да е истина.Дано все пак се окажа лош пророк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Прекалено хубаво ми звучи, за да е истина.Дано все пак се окажа лош пророк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още