IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов също съзря политически мотиви зад ветото върху актуализацията на бюджета

Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за забавяне на изпълнението на програмата на правителството, според финансовия министър

10:45 | 08.08.13 г. 29
Чобанов също съзря политически мотиви зад ветото върху актуализацията на бюджета

„Няма никакъв спор, че неплащане на поети ангажименти има проциклично влияние и пречи на икономическото възстановяване. Това понижава доверието в държавата и поражда негативни последствия. Поражда се и въпросът, ако всички разходи са отнесени по съответните бюджети на министерствата, какво се случва като възникнат непредвидени и неотложни? Продължаваме ли със стратегията да не плащаме и да се преструваме, че проблемите не съществуват?“, пита той.

Позицията на Росен Плевнелиев за дълга Петър Чобанов определя като некоректна и тенденциозна. Нелогично според финансовия министър е и обвързването на вземането на заем с финансирането единствено на текущи разходи.

„Категорично не се взема заем с подобна цел. Обвързването на допълнителния лимит за дълга с конкретни разходи, като например социалния пакет от 40 млн. лв., не е коректно. Този лимит за новоемитиран дълг през 2013 г. се актуализира поради извънредната емисия през февруари, която го изчерпва. Той служи за попълване на фискалния резерв за постигане на минимално изискуемото му ниво по закон, както и за осигуряване на резерв за посрещане на предстоящите плащания в началото на 2014 г.“, посочва финансовият министър.

„Посочените аргументи за липса на анализ по отношение на оптималното ниво на фискалния резерв са неоснователни към настоящия момент, но могат да бъдат отправени към момента на съставяне на бюджета“, коментира той и допълва, че „през последните години на фискалния резерв беше гледано единствено като на „касичка“, от която само се вадят средства“.

Ветото ще ограничи и времевия прозорец, в който може да се привлече допълнителния дълг, посочва Петър Чобанов. „Миналата година Дянков разполагаше с 12 месеца за 1,7 милиарда лева. Ние ще разполагаме само с 3 месеца, защото актуализацията ще влезе в сила най-рано в средата на септември, което ограничава възможните опции за привличането на този ресурс“, коментира той.

„Негативната риторика, невярната и тенденциозно подвеждаща интерпретация на цялостната проблематика, свързана с публичните финанси, в т.ч. особено по отношение на суверенния дълг, крие в себе си сериозни рискове от затруднения при пласирането на дълг, нарастването на цената на финансиране и от там повишаване на разходите за неговото обслужване от бюджета. Материализацията на подобни опасения изискват осъзнаване за и носене на отговорност от страна на тези, които са ги породили“, казва министърът.

„Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството, насочена към предсказуемост, изрядност в отношенията и солидарност към уязвимите социални групи“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 46 rate down comment 9
Mesoiadess
преди 10 години
Нищо ново , поредното безсилно управление да направи нещо смислено . Не знам защо винаги се идва с нагласата , че има нещо което ще се направи за по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 49 rate down comment 11
Mesoiadess
преди 10 години
Щом твърдят че имат да връщат 800 милиона , които са възстановени на страната ни . Означава едно - 800 милиона са изхарчени и няма да отидат за връщане на заема .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 52 rate down comment 10
bgMan
преди 10 години
Чобанов си загуби стадото.Да ходи да си търси ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 50 rate down comment 10
Mesoiadess
преди 10 години
Те не са в състояние да запазят дълговете на едно ниво , а ние искаме от тях да ги намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 52 rate down comment 10
data
преди 10 години
*** как оправданието е че парите щели да попълнят фискалния резерв . Обаче никой не казва че като дефицита веднъж е гласуван - няма абсолютно никаква пречка парите от резерва после да бъдат изхарчени . За това на въпроса - като искате да бъдат парите като буфер - ще вдигнете ли закованият праг на фискалния резерв - МЪЛЧАТ КАТО ПУКАЛИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 67 rate down comment 10
hellwitch
преди 10 години
Що бе, чугунени глави, се правите на не разбрали както винаги. Ясно ви бе заявено, че няма прозрачност за какво ще бъдат изхарчени планираните 1 млрд. лв заем. Оправданието с предишни лоши практики от ГЕРБ не само не е аргумент, а граничи с шизофрения. Хем не ги одобрявате тези практики, хем ги използвате като аргумент за да ги прилагате и вие. Последно одобрявате ли ги или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 70 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
Ама как трепереше след разходката с автобуса... чудя се само, защо не му бяха забранили да се показва пред камерата... и хем се мъчи да мълчи, хем се излага - трепереща решителност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още