IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Харчене на бюджет за социални разходи в криза е опасен прецедент

Необходими са реформи, а това е слабата част на правителството, каза експертът

21:42 | 07.08.13 г.
<p>
	Илиян Василев, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Илиян Василев, Снимка: Bulgaria On Air

„Взимането на заем от един милиард лева не трябва да се разглежда само в периода на една година или шест месеца, а в рамките на случващото се в по-голям мащаб - външна криза и задълбочаваща се вътрешна криза“, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и енергиен експерт Илиян Василев.

„В рамките на необходимата многогодишна програма за кризисно въздействие, ранният милиард може да се окаже пречка за системните усилия, които ще трябва да бъдат вложени за подобряване на икономиката“, каза той.

Според него най-необходими са реформите, а това е слабата част на правителството. „Харчене на бюджет за социални разходи в период на криза е много опасен прецедент“, заяви Василев.

„Няма програма на правителството, а беше приет бюджет. В енергетиката управляващите направиха популистки промени с намаляването на тока с 5%, всъщност дупката става все по-дълбока“, коментира той.

„Преиграва се прекомерно с негативните последици от наложеното вето върху актуализацията на бюджета, защото няма такива“, пък каза политологът Стойчо Стоев.

Според него парламентът може да се събере още до края на седмицата и депутатите да преодолеят ветото с подкрепата на „Атака“ или някой от ГЕРБ заради необходимостта от 121 гласа.

„Интересно е защо един ден преди края на ваканцията ще бъде свикано извънредното заседание. Ако беше толкова важен за тях въпросът, можеше възможно най-скоро да го направят. Логично е обаче да има забавяне на заседанието на Народното събрание, ако знаят, че нямат подкрепа и в този месец ще я търсят“, коментира Стоев.

„Президентът е политическа фигура и като такава наложи своята политическа санкция с ветото. Ако ГЕРБ успеят да съберат подписката, може и да има по-скоро пленарно заседание, защото са необходими 48 депутатски подписа, след което по Конституция в 7-дневен срок шефа на парламента Михаил Миков ще трябва да свика Народното събрание“, каза политологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още