IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открит е пътят през прохода "Маказа"

Пътят през новия граничен пункт осигурява най-прекия достъп от Централна България до Бяло море

15:21 | 09.09.13 г. 1
<p>
	В присъствието на стотици граждани от двете страни на границата откриха контролно-пропускателния пункт на прохода &ldquo;Маказа&rdquo;.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

В присъствието на стотици граждани от двете страни на границата откриха контролно-пропускателния пункт на прохода “Маказа”.  Снимка: БТА

След 68 години пътят през прохода "Маказа" на българо-гръцката граница отново е отворен. Днес областните управители на Кърджали и на Източна Македония и Тракия Бисер Николов и Аристидис Янакидис прерязаха лентата на новия граничен пункт - петият между България и Гърция, пише Dnes.bg.

Пътят през прохода Маказа свързва Кърджали и Хасково с Комотини и Александруполис в Гърция. Той е част от трансевропейския коридор номер 9 и осигурява най-прекия достъп от Централна България до Бяло море - разстоянието от Кърджали до Бяло море е 82 км. Разстоянието от Кърджали до Комотини е 78 км, а след още 30 км са северните гръцки пристанища. Преминаването през Маказа ще е и най-прекият достъп за страните от Северна Европа до пристанищата на Средиземно море.

След края на Втората световна война проходът е затворен, но сега пак приема автомобили и лекотоварни камиони до 3,5 тона. Пунктът е част от Общоевропейския транспортен коридор номер 9 и се очаква значително да намали натоварването на останалите гранични проходи.

След двустранни разговори е постигната договореност през Маказа да минават превозни средства с не повече от 8 места и с тегло до 3,5 тона. След завършването на връзката с магистралата "Виа Игнатия" новият път ще поеме голяма част от превоза на стоки между България и Гърция. Това ограничение ще отпадне след изграждането на 27-километровата отсечка от Подкова до спирка "Джебел", която ще скъси разстоянието между Кърджали и Комотини с 15 км. Строителите са обещали да завършат пътя в края на тази есен.

Според действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция на ГКПП "Маказа" ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това означава, че преминаващите ще бъдат спирани само по веднъж за проверка. На ГКПП „Маказа-Нимфея” ще работят две трасета към Гърция и две към България.

И двамата областни управители посочиха огромното значение на новия пункт за развитието на икономическите, културните и социалните отношения от двете страни на браздата. Според предварителни прогнози проходът ще доведе до разкриване на нови работни места и до съживяване на местната икономика.

Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mr_crash
преди 10 години
След двустранни разговори е постигната договореност през Маказа да минават превозни средства с не повече от 8 места и с тегло до 3,5 тона. След завършването на връзката с магистралата "Виа Игнатия" ...... Тая връзка скоро няма да я бъде! *** КПП -то само за леки коли и микробуси! Гърците явно не го искат , ама няма на къде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още