IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открит е пътят през прохода "Маказа"

Пътят през новия граничен пункт осигурява най-прекия достъп от Централна България до Бяло море

15:21 | 09.09.13 г. 1
<p>
	В присъствието на стотици граждани от двете страни на границата откриха контролно-пропускателния пункт на прохода &ldquo;Маказа&rdquo;.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

В присъствието на стотици граждани от двете страни на границата откриха контролно-пропускателния пункт на прохода “Маказа”.  Снимка: БТА

Назад в историята

Плановете да бъде пуснат граничния пунк първоначално бяха за 1998 година.

През 2001 година строителството беше подпомогнато по европрограмата ФАР за трансгранично сътрудничество с финансов меморандум. Поради неизпълнение на някои ангажименти от гръцка страна средствата за този проект се пренасочват към пътната връзка Симитли- Разлог. Строителството на граничния пункт остава за по-късен етап.

Правителството на Сакскобурготски през 2002 година даде зелена светлина за проекта. Според прогнозите новия пункт трябва да бъде готов до 2004 година. В средата на май 2003 година започва самото строителсто от с. Кирково към прохода Маказа от спечелилия търга турски строителен консорциум „Киска-Туран“. По-късно през 2005 г. строителната компания поиска допълнително 8 млн. евро за строителството на пътя Подкова-Маказа.

Тогава „Киска-Туран“ представи пред строителното министерство документи, в които се твърди, че трябва да се променят откосите в 28 участъка по трасето и затова се налагат допълнителни изкопни работи. Заради ерозионните процеси в района пък фирмата щяла да направи непредвидени в основния договор разходи.

През 2007 година пък бе направена символична първа копка за строителството на подходния път от Комотини към Нимфеа – Маказа с дължина 20 км. Стойността на строителните работи бе оценена на 85 млн. евро и бяха подсигурени от гръцката страна.

От българска страна първият етап - 18 км от пътя Кърджали – Маказа, беше завършен в края на 2006 г.

За няколко години работата по проекта бе спряна. Правителството на Бойко Борисов на няколко пъти даваше обещания за откриването на пункта. Една от най-коментираните дати бе 15 октомври 2012 година. След като това не се случи Борисов заяви, че от българска страна ще се дофинансира асфалтирането на още 1,5 км, за да се подпомогне завършването на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mr_crash
преди 10 години
След двустранни разговори е постигната договореност през Маказа да минават превозни средства с не повече от 8 места и с тегло до 3,5 тона. След завършването на връзката с магистралата "Виа Игнатия" ...... Тая връзка скоро няма да я бъде! *** КПП -то само за леки коли и микробуси! Гърците явно не го искат , ама няма на къде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още