IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 януари

07:43 | 20.01.14 г.
Преглед на печата за 20 януари

Рестрикции при износа на лекарства заплашват България с наказателна процедура

в. Капитал Daily

България е на път да влезе в следващата наказателна процедура заради току-що гласуваните от парламента поправки в закона за лекарствата. С тях държавата започва да контролира и разрешава по свое усмотрение паралелната търговия с лекарства, както се нарича износът на по-евтини медикаменти от България за други страни в ЕС, където те се продават много по-скъпо.

Оказва се, че правителството не е уведомило Европейската комисия за готвените рестриктивни текстове, които налагат разрешителен режим и не съществуват в останалите страни членки. Освен това ЕК е получила жалба от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), в която членуват най-големите фирми в бранша, по текстовете още през октомври, когато те бяха внесени на първо четене. Тогава в България гостува делегация с експерти от Брюксел и двете европейски организации на търговците на едро с лекарства и на паралелните търговци. Въпреки предупрежденията, че и към трите държави, въвеждали досега подобни режими, има дела за нарушаване на правото на свободно движение на стоки, здравната комисия прие текстовете.

Токът за фирмите поскъпва

в. Капитал Daily

Първите преки последствия от поевтиняването на тока за домакинствата и по-големият износ вече са налице. Големи производители като държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които продават едновременно и по свободни цени, и по по-ниските тарифи, определени от регулатора, искат да продават енергията си по-скъпо на свободния пазар - т.е. на големите и средните фирми. По този начин от електроцентралите явно се надяват да компенсират по-ниските си приходи от регулирания пазар, където са битовите потребители и малките фирми, с нарастване на постъпленията от бизнес клиентите си – търговци и индустриални предприятия, от които на практика е поискано да намалят маржовете си на печалба. Допълнителен натиск за повишаване на цените на електроенергията за бизнеса оказва и износът - поради спадане на таксата за пренос при експорт за централите става по-изгодно до продават в чужбина.

Турски бизнесмени изкупуват Пловдив

в. Стандарт

Турски предприемачи търсят да наемат или купят имоти в Пловдив. Това са обикновено хора, които започват собствен бизнес у нас или разширяват мрежата си от офиси. Те търсят и места за производство или търговия, както и складове. Това става ясно от годишния анализ на сдружението "Брокери на имоти". Засега обаче интересът на чуждите бизнесмени не се е отразил върху цените в района и те остават стабилни.
Данните на брокерите показват, че освен турците най-активни в покупките на имоти у нас са граждани и фирми от Русия, Гърция, Кипър, Израел, Македония. Следващите желаещи ще са богати граждани на рискови държави от Близкия изток и Африка, прогнозират от браншовата организация. Оттам отчитат и друга тенденция - размяна на имоти между гръцки граждани.

Затвор за ЕТ, ако скрие фалит

в. Стандарт

До две години затвор ще грози всеки едноличен търговец у нас, който умишлено скрие фалит. Това гласят текстове в раздел "Общи стопански престъпления" в проекта на нов Наказателен кодекс (НК), подготвен от Министерството на правосъдието. Освен заплаха от затвор провинилите се еднолични търговци ще бъдат наказвани с пробация или глоба, както и с отнемане на правото да упражняват определена професия или дейност. Текстовете в действащия в момента НК предвиждат затвор до три години и парична глоба в размер от 3 хил. до 5 хил. лева при укриване на фалит. Разлика между стария и новия НК е и отделянето на едноличните търговци от търговските дружества. В настоящия кодекс всички са посочени под общия знаменател "търговец". 

Пазарът на труда след 20 г. - работа онлайн и минимум държавна намеса
в. Сега

Държавата все по-малко ще се меси във взаимоотношенията работник - работодател, а хората все повече ще работят от домовете си и на няколко договора. Такъв ще бъде пазарът на труда у нас след около 20 г. Тогава на него ще излезе поколението, което в момента е в бебешка възраст. Изводите са от изследване на Балканския институт по труда и социалната политика. "Ще има много по-малко държава в трудовите отношения, отколкото е в момента. Това е неизбежно, защото тя просто няма да има място заради другите промени, които се очакват", коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още