IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините взимат пустеещите земи

08:25 | 23.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Общините взимат пустеещите земи
Пустеещите земи с неустановена собственост ще станат притежание на общините, съобщи министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме. Това ще стане с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проектът ще бъде внесен в Народното събрание в началото на януари. След гласуването на промените общините ще станат собственици на 10 млн. декара пустеещи земи, което е близо 20 на сто от обработваемата земя. Така местната власт ще получи правомощията да оземлява безимотните и малоимотните граждани, което сега е задължение на държавата.

Цената на земята у нас ще се повишава и след влизането на България в Европейския съюз. Средната цена в момента е 306 лева за декар. България трябва да въведе гратисен период до 2012-2013 година за продажба на земеделска земя на чужденци, които са физически лица, смята Дикме. В момента чужденци могат да купуват земя у нас само ако регистрират фирма по Търговския закон.

2,5 млн. декара земеделска земя е нападната от мишки, съобщи още Дикме. През април ще бъде направена точна оценка на щетите. Държавата изцяло ще обезщети собствениците, обеща Дикме.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още