IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С една трета се е увеличило предлагането на офиси в София за август

11:29 | 06.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
С една трета се е увеличило предлагането на офиси в София за август
Ръстът е на годишна база и е в сила единствено за столицата; в страната предлагането е ограничено

Развитието на столицата и по-големите градове на страната е съсредоточено главно в изграждането на жилища. На второ място по темпове на строеж обаче се нареждат офис-площите, се казва в проучване на сайта за недвижими имоти Imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg

През последната година-две бизнес-центровете заемат не само централните градски части, но се обособиха и такива комплекси от типа като този на „Бизнес парк София”. Почти готови са около 10 офис-сгради, чието строителство започна през лятото на миналата година. Те са разположени по главни булеварди като „Цариградско шосе”, „Т. Александров”, „Ал. Стамболийски”, „България”. Това обаче не води до намаляване предлагането на офиси в жилищни сгради.

Къде какво може да се намери в момента?

През август 2004 г. в центъра на София се отдаваха под наем около 1200 офиса, а в момента техният брой е 1600.

Забелязва се, че помещения до 100 кв.м се предлагат на цена от 3 до 5 евро/кв.м. Около 5 евро е месечният наем на квадратен метър на офисите над 100 кв.м. Броят на офертите в единият и другият случай е по около 700.

Малките офиси и търговски помещения се търсят от представители най-вече на дребния бизнес. В момента интересът е от фирми, представители на средния и едрия бизнес, които могат да си позволят по-големи разходи за офис-помещения.

Необзаведен офис от 240 кв.м, разположен в нова административна сграда със СОТ, телефонна централа и окабеляване, може да се наеме срещу 4 евро/кв.м на месец.

Между 150 и 300 кв. са офисите, които се предлагат по ул. „Пиротска”. По-висока е цената на помещенията в новите офис-сгради по бул. „Т. Александров”. Големината на помещенията е между 150 и 900 кв.м, а цената на квадратен метър е 8 евро на месец.

„Лозенец” е вторият район, в който е най-силно предлагането на офис-помещения. Цената на близо 300 предлагани помещения е около 4 евро/кв.м. Най-голям е изборът на малки помещения до 45 кв.м. Офис-площ от 34 кв.м, разположен в нова сграда, може да се наеме срещу 160 евро на месец.

Между 30 и 50 е броят на офисите, които се предлагат в райони като „Гео Милев”, „Изток”, „Лагера” и „Младост 1”. Там цената варира между 4 и 6 евро/кв.м. По-малко оферти и по-ниски цени имат офисите в западната част на столицата. В „Люлин” месечният наем на квадратен метър офис-площ е 3 евро.

В страната

В страната предлагането на офиси е доста ограничено. В Пловдив средната цена на помещенията е около 4 евро/кв.м. В центъра срещу 200 евро на месец може да се наеме офис от 50 кв.м. В останалата част на втория по големина град в България почти няма предлагане, като се изключи районът, където е разположен Пловдивдският панаир. Там се предлагат 20-тина офиса, чиято средна офертна цена е 4,5 евро/кв.м

В Бургас се наблюдава спад при предлагането на офиси. Търговски помещения се отдават под наем само в центъра при средна цена от 4 евро/кв.м. Обект на партерен етаж от 180 кв.м до Морската градина може да се наеме срещу 700 евро на месец.

Във Варна също е доста трудно да бъдат намерени офис-площи извън централните части. Въпреки че предлагането е два пъти по-голямо от това в Бургас, цената на квадратен метър е същата – 4 евро. Преобладаваща част от предлаганите офиси са нови. Помещение от 90 кв.м. на мрамор и теракот, с PVC-дограма може да се наеме срещу 450 евро месечно.

Цени на офиси в някои от по-големите градове на страната в евро/кв.м
София - 4,52
Бургас - 3,94
Варна - 3,76
Пловдив - 3,92
Русе - 2,7

Цени на офиси в някои квартали на София в евро/кв.м
Бели Брези -3,7
Борово - 3,71
Бъкстон - 4,15
Гео Милев - 4,11
Дианабад - 3,54
Иван Вазов - 3,17
Изток - 5,79
Лагера - 3,45
Лозенец - 4,29
Люлин - 3,16
Младост - 5,15 Оборище - 4,55
Овча купел - 3,45
Стрелбище - 4,76
център - 4,47

Милена Богданова
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още