IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерски организации ще подписват колективен договор с изкупвачи на тютюн*

Земеделците първо ще се договарят с компаниите, след това ще отглеждат културата

15:31 | 25.02.16 г.
<p>
	Производители на тютюн. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Производители на тютюн. Снимка: архив, БТА

С промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, приети на второ четене от парламента днес, депутатите въведоха фигурата на представителна организация в сектор "Тютюн", предаде БТА.

В срок до 20 декември на всяка година представителните организации ще участват в подписването на колективен договор с лицата, изкупуващи тютюн, поотделно за производството и за изкупуването на тютюн за следващата година.

Според закона колективният договор трябва да включва общ брой производители, декари, очаквано производство и количества; начало и край на изкупната кампания; срокове за раздаване на амбалаж, съобразен със средния добив от декар - до един месец преди началото на кампанията; минималните качествени изисквания към съответния сорт; срокове за изплащане на изкупения тютюн; процент на неплатимите количества от изкупения тютюн.

Според зам.-председателя на ПГ на ДПС Ферихан Ахмедова тези организации ще имат съществена роля, защото те ще могат да договарят колективни условия за изкупуване на тютюн. 

Според промените производството и съхранението на суров тютюн ще се извършва въз основа на договори за изкупуване на суров тютюн, сключени между тютюнопроизводители и изкупвачи. Тютюнопроизводителите, които са сключили договори, ще се вписват ежегодно в срок до 31 март в публичен регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието и храните.

Според закона изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще се извършва от лица, които са сключили до 1 май 2016 г. договори с тютюнопроизводители. За реколта 2016 г. тютюнопроизводителите се вписват в регистъра до 1 май 2016 г.

В 6-месечен срок от влизането в сила на промените към областните дирекции "Земеделие", на чиято територия има производство и търговия с тютюн, ще трябва да се назначат комисии по тютюна. Те ще бъдат постоянно действащи и ще отговарят за въпросите, свързани с окачествяването и изкупуването.

След приемането на промените с консенсус в пленарна зала от ДПС заявиха, че те са стъпка в правилната посока.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева коментира  журналисти, че браншът сега преживява много тежка изкупна кампания заради натрупаните през последните години проблеми, един от които е именно пълната либерализация на пазара, предаде Dnes.bg.

"С промените правим крачка напред към това държавата да осигури публичност на лицата, които са заети в сектора и да окаже влияние върху изкупната кампания и споровете за качеството на изкупувания тютюн чрез комисии по тютюна, създадени сега със закона", коментира тя.

Според Танева регистрирането на производители и изкупвачи ще извади на светло заетите в бранша.

"Вече не трябва да има проблеми нито за една страна, нито за другата, но тези, които ще засяват тютюн, трябва да засяват само това, за което имат договор и то само със сертифицирани семена", обясни още Танева.

Депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова призна, че се надява вече да няма протести на тютюнопроизводители, каквито има всяка година след либерализацията на пазара, защото недоговориран тютюн вече няма как да се произведе.

"Това дава началото на нов вид отношения и производителят задължително трябва да сключи договор с изкупвач, а не да се стигне до абсурдната ситуация сега да има над 700 тона неизкупен тютюн", коментира тя.

„Не всичко, което се предлага, ще бъде в полза на тютюнопроизводителите”, заяви по повод промените народният представител от БСП проф. Светла Бъчварова. Като пример тя посочи изискването, според което, за да участваш в браншова организация, трябва да имаш сключени договори, информират от пресцентъра на лявата партия.

Народният представител смята, че някои от предложенията ще имат положителен ефект за тютюнопроизводителите като идеята за начало и край на изкупната кампания и арбитраж в някаква степен.

Проф. Бъчварова уточни, че една от спорните теми е бил въпросът, че България е единствената страна, която напълно е либерализирала възможността суров тютюн да се изнася извън пределите на страната. „Когато става въпрос за внос на трети страни, трябва да се вземат съответните мерки”, смята тя. 

*Новината е допълнена в 16.23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още