IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК забрани държавна подкрепа за Кремиковци АД

Информацията за бъдещото финансиране, както и за неговия произход е с конфиденциален характер и за момента не може да бъде разкривана

12:13 | 20.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК забрани държавна подкрепа за Кремиковци АД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани предоставянето на предвижданата държавна подкрепа за предстоящото финансиране на “Кремиковци”АД с международни финансови ресурси, съобщиха от комисията. От там обаче не уточняват какво всъщност представлява тази държавна подкрепа.

Комисията се е произнесла на 13 октомври по искане на Министерството на финансите за оценка на допустимостта на държавна подкрепа, обезпечаваща бъдещо финансиране с международен произход на дейността на “Кремиковци”.

Информацията за бъдещото финансиране, както и за неговия произход е с конфиденциален характер и за момента не може да бъде разкривана,” каза за Investor.bg Лора Хаджиева от пресслужбата на КЗК. От “Кремиковци” също не дадоха подробности.

КЗК забрани подобна намеса в търговското поведение на “Кремиковци”АД от страна на държавата, тъй като независимо, че тя е миноритарен акционер в дружеството, т.е. като такъв има право да участва активно във финансовите ангажименти на предприятието, не съответства на пазарната логика на един акционер да поема такъв дългосрочен риск при заложените параметри единствено за своя сметка, без да бъде поета отговорност по обезпечаване изпълнението на задълженията на дружеството и от страна на мажоритарния акционер,” се казва в съобщението.

Според комисията, едва ли подобно финансиране при толкова изгодни условия би било предложено на “Кремиковци”АД, което все още изпитва финансови затруднения, въпреки течащия в момента успешно процес на преструктурирането му, ако държавата, именно в качеството си на носител на държавния суверенитет, а следователно и на неограничени финансови ресурси, а не в качеството си на миноритарен акционер, не подкрепяше подобна сделка.

Поради изложените съображения и спецификата на формата на държавна подкрепа за предстоящото финансиране на “Кремиковци”АД, КЗК постанови, че ефектът от държавната намеса в конкретния случай е еднакъв с ефекта от държавна гаранция, чието предоставяне, като форма на държавна помощ, е недопустимо, с оглед поетите от България ангажименти във връзка с преструктурирането на стоманодобивния отрасъл по силата на Европейското споразумение за асоцииране, Протокол 2 към него и приетата на тази правна основа Национална програма за преструктуриране на това дружество, съгласно която то не би могло да получава повече помощи, освен вече получените от него за тази цел в максималния допустим размер,” съобщават още от КЗК.

Основният капитал на "Кремиковци" АД е 18,518 млн. лв. Основен акционер със 71% е "Финметалс Холдинг" АД, държавата има 25,3 на сто от капитала, а дребните акционери - 3,7%.

На 15 август Global Steel Holdings Ltd. купи "Финметалс Холдинг".

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още