IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привличаме инвеститорите с ниски разходи за труд и висока квалификация

Информационните и комуникационните технологии, аутсорсингът и производство на машини и електрооборудване са определени като стратегически отрасли

16:20 | 09.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Привличаме инвеститорите с ниски разходи за труд и висока квалификация

България има няколко предимства пред главните си конкуренти, привличащи чуждестранни инвестиции в региона – Румъния и Хърватия. Предимствата са по отношение на работната сила, по-конкретно разходите за труд, квалификацията и нормативната среда. Това се казва в доклада на "Делойт България", изготвен по поръчка на Министерство на икономиката (МИ).

В макроикономическо отношение България предлага по-благоприятна среда от Румъния, а като основни параметри на пазара, той е по-добър от този на Хърватия.

В доклада се препоръчва страната ни да се специализира в предлагането на стоки и услуги със средна добавена стойност. Въпреки че тя има потенциал за развитие на стоки с висока добавена стойност, това изисква повече време и не е целесъобразно в момент, в който тя трябва да се концентрира в привличане на по-голям брой инвеститори с по-разнообразни по вид дейности.

Освен това трябва да се постави акцент върху продукти и услуги, при които времевият фактор е ключов. Отбелязва, че България се намира на стратегическо място до Западна Европа, предвид отдалечеността на Индия и Китай.

Докладът показва, че България има и някои съществени слабости и трябва да се ангажира с отстраняването има като положи усилия в областта на образованието и обучението, инфраструктурата, управленската реформа и осигуряването на различни стимули за инвеститорите.

Трябва да се обърне специално внимание и на маркетинговата стратегия, за да се повиши нейната ефективност като се даде отговор на въпросите “към кого е насочена” и “къде и как може да се реализира”.

Информационните и комуникационните технологии, аутсорсингът и производство на машини и електрооборудване бяха определени като стратегически отрасли за привличането на нови чуждестранни инвестиции в доклада. Съществува необходимост занапред потоците от преки чуждестранни инвестиции да се увеличат, за да компенсират намаляващите приходи от приватизация. Наред с това трябва и да се включат и нови видове инвестиции.

Всичко това налага създаването на нова стратегия, която да взима предвид най-новите промени в страната и по света.

Прогнозира се, че потоците инвестиции ще се увеличават в следващите 5-10 години заради съществуващата разлика в доходите в сравнение с тези в Западна Европа, както и заради изобилстващите инвестиционни възможности.

Отбелязва се обаче, че България в момента до голяма степен е зависима от малко на брой мащабни инвестиции, а малките и средни инвестиции са със значителен брой, но представляват малка част от цялостния обем. Препоръчва се да се привлекат по-голям брой средно големи инвестиции.

В световен план нивата на глобалните потоци преки чуждестранни инвестиции са по-високи от тези в средата на 90-те години и са насочени главно към Западна Европа, САЩ и Китай. Занапред Южна Азия и Централна и Източна Европа се сочат като бенефициенти на по-голям дял от общия обем инвестиции.

От края на 20 век услугите станаха най-важен фактор в контекста на чуждестранните инвестициите по света, главно заради либерализацията на този сектор, се казва в проучването. Става дума най-вече за финансовите услуги, телекомуникациите и комунално-битовите услуги. Появиха се и т.нар. “бек-офис” услуги като кол-центровете и такива за разработване на софтуер, които също имат принос за разширяване на обхвата и обема на глобалната международна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още