IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов максимум на бизнес климата

Той се дължи на благоприятното развитие в промишлеността, строителството и търговията на дребно, съобщават от НСИ

13:25 | 28.08.06 г.
Нов максимум на бизнес климата
Общият показател на бизнес климата в страната през август 2006 г. се покачва с 4.8 пункта и достига нов дългосрочен максимум (48.6%) от 1994 г. насам. Това се дължи на благоприятното развитие в промишлеността, строителството и търговията на дребно, съобщават от НСИ.
 
За втори пореден месец “бизнес климатът в промишлеността” бележи дългосрочен максимум за последните 12 години и достига 49.9%. Подобрени са оценките както за настоящата, така и за очакваната бизнес ситуация в предприятията. Същевременно последната промишлена анкета показва и по-висока производствена активност на предприятията и повишени очаквания за три месеца напред. По-оптимистични са и оценките на мениджърите за настоящото ниво на поръчките от страната, докато поръчките от чужбина в сравнение с месец назад остават непроменени.
 
Повишеният оптимизъм в оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията покачва през август равнището на “бизнес климата в строителството” с 2.2 пункта спрямо предходния месец. Леко се подобряват и оценките на мениджърите за настоящата и очаквана строителна активност през следващите три месеца.Същевременно анкетите отчитат увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните три месеца. Относно движението на персонала очакванията за неговото увеличение се запазват.
 
През последните 5-6 месеца бизнес анкетите на НСИ регистрират относително устойчив дял (около една пета) от предприятията очакващи увеличение на продажните цени в строителството.
 
През август 2006 г. съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” продължава да се покачва (с 1.7 пункта над юлското равнище), което се дължи на повишения оптимизъм за очакваното бизнес състояние на предприятията. Същевременно и прогнозите по отношение на поръчките към доставчиците през следващите 3 месеца са по-благоприятни. Запазват се и очакванията за увеличение на обема на продажбите и заетите в отрасъла.
 
През август 2006 г. съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” пада с 2.9 пункта под юлското равнище. Това понижение се дължи на по-умерените оценки на стопанските ръководители за настоящата бизнес ситуация и на изместването на очакванията за бизнес състоянието на предприятията - от “подобрение” към “запазване на същото” през следващите 6 месеца.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още