IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТИ Съединение ще листва машиностроителни предприятия във Франкфурт

Предвижда се от новото дружество, което ще запази в названието си името Оптела, на германската фондова борса да бъдат пуснати за търговия 20 на сто от капитала

13:44 | 20.06.08 г.
КТИ Съединение ще листва машиностроителни предприятия във Франкфурт

Акции на девет машиностроителни предприятия продготвя за продажба на борсата във Франкуфрт КТИ Съединение – Пловдив. За целта ще обединим деветте фирми, в които имаме мажоритарно или миноритарно участие, обясни днес председателят на надзорния съвет на корпорацията Петър Нейчев.

Предвижда се от новото дружество, което ще запази в названието си името Оптела, на германската фондова борса да бъдат пуснати за търговия 20 на сто от капитала. Минималната цена на една акция ще е 1 евро, а пакетът, който ще бъде предложен на инвеститорите, ще е в размер на 40 млн. евро. Една от причините КТИ Съединение да избере тъкмо борсата във Франкуфурт е фактът, че близо 90 на сто от продукцията на едно от предприятията на корпорацията, Оптела – Оптични технологии, се реализира като износ за Германия.

“Ние трябва да преосмислим това, което става сега в световната и европейската икономика. В света има много свободни пари и ние трябва да се възползваме от това обстоятелство за по-нататъшното ни развитие”, обясни Петър Нейчев.

Корпорацията напредва в подготовката за вдигане на капитала на Оптела – Опични технологии. До края на годината на борсата ще бъдат пуснати за продажба 25 на сто от това дружество. Броят на акциите ще е 1,6 милиона, а минималната единична цена на една акция – 2 лв. В момента КТИ Съединение е в преговори с няколко търговски банки във връзка с подготовката на проспектите, съобщават още от компанията.

На 26 юни ще се проведе Общо събрание на акционерите на Оптела, на което ще се гласува за увеличаване на капитала със собствени средства от 315 хил. на 9,135 млн. лв., или 29 пъти. Акционерите ще гласуват и за овластяване на Съвета на директорите на дружеството да увеличи капитала с набиране на допълнителни средства до достигане на 11 млн. лева. Предвижда се да бъде променена фирмата на дружеството от Оптела-оптични технологии АД на Оптела-лазерни технологии АД.

КТИ притежава 66% от капитала на Оптела-оптични технологии.

Книжата на Оптела-оптични технологии и КТИ Съединение с търгуват на “Неофициален пазар”, сегмент “Б”, където от началото на тази седмица няма непрекъсната търговия.

Днес по позицията на Оптела минаха 252 лота на цена от 13,50 лв., което представлява ръст от 2,52 на сто. Последната сделка с акции на КТИ Съединение е от вчера, на ниво от 3,15 лв.

Свързани компании:

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още