IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: Фалитът на руската икономика ще спре войната

Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия, но в момента е рано за разбирателство, коментира икономистът

10:44 | 11.03.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив, Bloomberg</em></p>

Снимка: Архив, Bloomberg

Фалитът на практика на руската икономика ще доведе до бърз край на войната. Това прогнозира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, икономист и управляващ съдружник във финансово-консултантската компания ИКК „Маконис“.

Той е на мнение, че за да прекрати войната, Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия, но смята, че в момента е рано за разбирателство. 

„До края на месеца военните действия ще бъдат прекратени. Вероятно ще има международна кръгла маса, на която ще се търси окончателно решение на конфликта по начин, който да не е унизителен за Русия, защото на Путин му трябва резултат, който да му позволи да продължи да управлява държавата“, очаква Кънев.

Той предполага, че има място за още нови санкции, но те няма да бъдат налагани в момента.

„Европейският съюз ще има стратегия за излизане от руската зависимост, макар това да трябваше да се случи още през 2014 година. Ако Европа ограничи дори и наполовина своята зависимост, това ще бъде огромен удар върху бюджета на Руската федерация и той няма да може да поддържа нейната способност да води война“, коментира икономистът.

Той потвърди, че икономическата катастрофа, която се задава, няма как да не доведе до политически последствия. Според него или ще се въведе военно положение, което ще засили емиграцията, или ако се продължи по този начин, то ще бъдем свидетели на социални брожения, които не е ясно колко дълго могат да бъдат удържани.

„Русия вече няма достъп до външно финансиране на своята икономика. Руските компании бяха принудени да си продават своята валута на държавата, което означава технически, че и те са във фалит, не само държавата", посочи Кънев. „Те също имат дългове с облигационни емисии на международните пазари и трябва сега да ги изплащат с рубли, което означава на практика, че и те трябва да фалират. Те също ще бъдат затворени за достъп до външно финансиране“, допълни той.

Икономистът цитира наблюдатели, според които проблемът не е в отказа от петрол и газ, с който ще накажат Русия, а с отказа на резервни части. По думите му не е ясно как ще се поддържат авиолиниите, при положение че почти всички самолети са с части и поддръжка от западни компании, как ще се поддържа нефтената промишленост. „Инсталациите там не могат да продължат дълго време да работят, ако няма необходимата поддръжка на западни технологии“, аргументира се Кънев.

Има ли китайската икономика капацитет да подпомогне руската? Възможно ли е ограниченията в търговията в долари и евро изведнъж да се прехвърлят в юани? Ще се организират ли международните сили, за да блокират Русия, решила със сила да пренарежда световния ред? Какъв ще е ефектът на прогресивните санкции? Кога Европа ще ограничи енергийната си зависимост от Русия? Колко тежка ще бъде световната рецесия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''... Ако Европа ограничи дори и наполовина своята зависимост, това ще бъде огромен удар върху бюджета на Руската федерация и той няма да може да поддържа нейната способност да води война, коментира икономистът....'' Kакво повече да се каже- човекът е казал всичко по темата само с това изречение. Форумните руски защитници ще въртят, ще сучат, ще слагат сащ на пангара за отвличане на вниманието от основният факт- срещу това твърдение те НЯМАТ какво да противопоставят, защото то отразява обективната действителност, която всеки български юрист може да види, само като прочете 2-3 руски федерални закона за руския държавен бюджет, неговата структура и неговите цели, както и формирането на приходите му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Урока от Крим не е научен, куп разходи за мост, за поддръжка на властта - и накрая нищо. Е, ако е цяла завладяна Украйна, Рашастан си фалира и без санкции хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Край на войните звучи добре - нека войната стане толкова скъпа, че никой да не може да я започне :) Русия е добър пример - точно символа на военния перко с глинени крачета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Е ако не фалира винаги могат да продават електрокари като нас на $1500 при условие,че им струват $1000. Освен това ще забранят да слушаш Металика и ако имаш дълга коса ще те бръснат. Разни пътища ще бъдат строени с робски труд без пари... ще чакаш за един телевизор 3 месеца , а за кола не ми се мисли .... Естествено всички ресурси ще се впрегнат в това да се правят още и още и още оръжия вместо да се подобрява живота на обикновения руснак. Но какво значи обикновения руснак за путинската клика ? Нищо не значи. "Нет человек, нет проблема" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Импе ти как си представяш нещата ? Путин превзема цяла Украйа слага негов човек и санкциите падат ? Единственото разумно решение за целия свят е Путин да се изтегли, връща Крим, Л и Д гласуват автономия, Путин плаща разрушенията и убитите. Всяко допълнително забавяне просто увеличава сметката за поащане, за нас петрола, за обикновенните руснаци празни лагазини и заплати от 100 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
За нас важното беше ,че суровините които имахме ни носят долари. Защото без долари сме за никъде :) Относно Русия ... по време на соца тя внасяше едва 25% от нужните и неща за икономиката. В момента внася 75%. Ще има тежки времена за руснаците :( Ще липсват всякакви стоки дори и мишки за компютрите въпрос на време е да стане всичко дефицит. Големите печеливши - Китай. Другия печеливш е САЩ. САЩ изобщо не искат бърза война в Русия ! Сега ще си помагат полекичка Украйна така,че нито да спечелят нито да загубят. Русия вместо да си оправи икономиката ще трябва да вкарва още и още и още пари във военно оборудване за да поддържа тази война. В крайна сметка ще стане това което Русия постигна в Афганистан. Неизбежен фалит. Напомням,че сега ситуацията е поне 2-3 пъти по зле от по време на соца заради 25%/75%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
те като се изнесът Западните, да не се окаже че няма руски ... и следователно няма какво да фалира! Късия ги мисли тия неща преди теб! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия ---- няма да са унизителни, а реалистични... Късия и кликата му на трибунал и доживот в кауша. Всички заграбени земи обратно на собствениците им... и свобода за останалите окопирани държави по съветско време.... това за спиране на войната само. Ако иска падане на санкции, отказ от ядерено оръжие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
То не е нужно да фалират. Навремето и ние правехме електрокари и производството им излизаше $1500 а ги продавахме на Гърция по $1000. Само след няколко месеца ни ги връщаха защото се повреждаха. По времето на соца изобщо не беше важно колко струва да направиш нещо и затова не правехме нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Ама ти наистина ли не разбираш, че си свидетел на смъртта на руската империя. Няма по-естествен изход от състоянието в което се намира тя. Всяка империя се заражда, развива и накрая изчезва. Няма такава която да е вечна. И като санкциите не им пречат а помагат, защо путин ги нарече грабеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още