IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: Фалитът на руската икономика ще спре войната

Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия, но в момента е рано за разбирателство, коментира икономистът

10:44 | 11.03.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив, Bloomberg</em></p>

Снимка: Архив, Bloomberg

Фалитът на практика на руската икономика ще доведе до бърз край на войната. Това прогнозира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, икономист и управляващ съдружник във финансово-консултантската компания ИКК „Маконис“.

Той е на мнение, че за да прекрати войната, Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия, но смята, че в момента е рано за разбирателство. 

„До края на месеца военните действия ще бъдат прекратени. Вероятно ще има международна кръгла маса, на която ще се търси окончателно решение на конфликта по начин, който да не е унизителен за Русия, защото на Путин му трябва резултат, който да му позволи да продължи да управлява държавата“, очаква Кънев.

Той предполага, че има място за още нови санкции, но те няма да бъдат налагани в момента.

„Европейският съюз ще има стратегия за излизане от руската зависимост, макар това да трябваше да се случи още през 2014 година. Ако Европа ограничи дори и наполовина своята зависимост, това ще бъде огромен удар върху бюджета на Руската федерация и той няма да може да поддържа нейната способност да води война“, коментира икономистът.

Той потвърди, че икономическата катастрофа, която се задава, няма как да не доведе до политически последствия. Според него или ще се въведе военно положение, което ще засили емиграцията, или ако се продължи по този начин, то ще бъдем свидетели на социални брожения, които не е ясно колко дълго могат да бъдат удържани.

„Русия вече няма достъп до външно финансиране на своята икономика. Руските компании бяха принудени да си продават своята валута на държавата, което означава технически, че и те са във фалит, не само държавата", посочи Кънев. „Те също имат дългове с облигационни емисии на международните пазари и трябва сега да ги изплащат с рубли, което означава на практика, че и те трябва да фалират. Те също ще бъдат затворени за достъп до външно финансиране“, допълни той.

Икономистът цитира наблюдатели, според които проблемът не е в отказа от петрол и газ, с който ще накажат Русия, а с отказа на резервни части. По думите му не е ясно как ще се поддържат авиолиниите, при положение че почти всички самолети са с части и поддръжка от западни компании, как ще се поддържа нефтената промишленост. „Инсталациите там не могат да продължат дълго време да работят, ако няма необходимата поддръжка на западни технологии“, аргументира се Кънев.

Има ли китайската икономика капацитет да подпомогне руската? Възможно ли е ограниченията в търговията в долари и евро изведнъж да се прехвърлят в юани? Ще се организират ли международните сили, за да блокират Русия, решила със сила да пренарежда световния ред? Какъв ще е ефектът на прогресивните санкции? Кога Европа ще ограничи енергийната си зависимост от Русия? Колко тежка ще бъде световната рецесия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Ама много в синхрон с поставената ни пронатовска политика мисли този икономист, как се казваше......Евгени Кънев. ГАЧЕ не знае потенциала на Русия като държава, или мераците на Западняците.А ТЕ ПРОСТО крещят от неприкритост.Нито пък знае, очевидно този Евгени историята и суровинната бава да Русия, а също и изгодите на ЕС да търгува с близка държава, а не да вкарва във война Русия, за да се набута САЩ в Европе с втечнения си газ и цялото господство.Сякаш не знае този (дали?) икономист какво се случи след предишните санкции към Русия. Тя диверсифицира произвоството си, което иначе доста трудно се прави и разшири връзките си с други държави по света, което също е положително и при създадени отношения с един страни, се прави по-трудно.ХАЙДЕ стига АГИТАЦИЯ, евроатлантици! Дори срещу по-добро заплащане за вас. Хайде да бъдем обективни и градивни! Да си пазим континента и отношенията. Ненапразно Запад е силно ориентиран да всява войни и размирици в Източна Европа и ДАЛЕЧ от Запад. За да сме слаби и да живеем трудно. Мераците им са отдавна. Помните ли шегата, когато Плевнелиев щеше да докарва този втечнен газ от САЩ (само и само да им се докара) в кенчета?И моля, моля, в никакъв случай не съм проруска или антизападна. Говоря за КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Petar2015
преди 2 години
Значи за месец икономиката на Русия ще колабира от санкциите? Ами то било много лесно. Дайте да ги приложим и срещу другите врагове на демокрацията! Да ги отстраняваме един по един. Накрая да остане само една държава и край на войните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
всичките... да имаш други тъъъпи въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Пaлячо, посочи една руска компания пред фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
"Экономика российская умрет к зиме" Может ли пациент поправиться?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още