IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМС: Корабите са предупредени при засичане на опасен обект да сигнализират

По-слабото вълнение на морето през 15-21 март прави малко вероятно скъсване на минрепове на мини и свободното им плаване, каза контраадмирал Кирил Михайлов

17:17 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Екипажите на всички кораби при засичане на опасен обект са предупредени да сигнализират незабавно. Това обяви на брифинг командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов, който даде разяснение относно опасността от морски мини, отнесени от буря от Одеса.

„Беше усилена системата за наблюдение и бяха взети мерки да може при евентуално откриване или съмнение за плаващи обекти да се реагира“, посочи той. 

Кирил Михайлов разкри, че миналата седмица е имало сигнал за забелязан предмет на 14 мили от нос Галата. „Изпратихме кораб с водолазен екип. Оказа се откъснал се буй, а не мина. Военноморските сили взимат всички мерки за следене на ситуацията в Черно море“, коментира командирът на ВМС.

По думите му в периода от 15 до 21 март вълнението на морето е около 2-3 бала. На 18 март е било и до 3-4 бала. „Такова състояние на вълнението на морето е много малко вероятно да предизвика скъсване на минрепове на мините, така че те масово да започнат да плават в морето", категоричен е Михайлов.

Той разясни, че когато мината е котвена, тя е с размери - 20 кг и 53 см. Контраадмиралът посочи, че „този тип мини не е препоръчително да се обезвреждат, а за де взривяват на място.

Той разясни още, че противодесантните мини от речния тип "се закотвят на дълбочина до 2,5 метра, а другите мини могат да бъдат закотвени до дълбочина 50 метра". „Имаме готовност, за такъв тип мини, да изпратим наши екипи, които да ги подриват", обясни  Михайлов.

Според него най-малките разстояния, които теченията биха носили една такава мина е около 1 морска миля източно от Калиакра и 1 морска миля източно от Резово. „Пред Варна и Бургас разстоянията са от около 20-30 мили", поясни командирът на ВМС. „Затова искам да разсея страховете, че мините ще се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат", коментира той.

Областният управител на Бургас Стойко Танков обаче предупреди, че до 2-3 дни в българските териториални води могат да се появят морските мини, за които има информация, че са отнесени от морска буря край бреговете на Одеса. Той уточни, че в момента заради силното морско вълнение няма кораби и лодки в открито море и реална опасност няма.

„До момента няма забелязани мини по българското крайбрежие. Взети са всички мерки да бъдат информирани собствениците на лодки и риболовни кораби, както и на товарните кораби за опасност от появата на мини", каза областният управител на Бургас, цитиран от БНР.

Стойко Танков напомни, че информация ще се приема на телефон 112, като сигналът ще бъде препратен към Центъра на Морския флот във Варна, а също и в Бургас. Ако в риболовни мрежи се забележат подобни обекти екипи от Морска база „Атия" имат готовност да отстранят евентуалните боеприпаси.

Към момента няма данни колко мини са били отнесени от морската буря. „Дали изобщо има такива отнесени мини? Тъй като това е информация, която идва по линията на руските служби. Още повече, че не е от новорусийския център, а от Сочи", риторично попита Стойко Танков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още