IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се въвеждане на европенсии у нас на доброволен принцип

Целта на промяната в КСО е да насърчи хората да спестяват средства допълнително

11:21 | 24.03.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България да се въведе паневропейският пенсионен продукт на доброволен принцип. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са предложени от правителството за обществено обсъждане. 

Според предложените промени фондове от други страни в ЕС могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас.

Продуктът, т. нар. европейска пенсия, позволява пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в ЕС към друга при преместване на човека.

Целта на промяната е да насърчи хората да спестяват средства допълнително, тъй като в много държави членки на ЕС коефициентът на заместване на дохода след пенсиониране е нисък. Поради липсата на хармонизация и различията в пенсионните системи на държавите членки пенсионният продукт се създава като индивидуален доброволен пенсионен продукт, който може да бъде предлаган от всички участници на финансовите пазари, посочва се в мотивите към проекта. 

Паневропейските пенсии ще се предлагат у нас на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство.

За европейска пенсия ще се разкриват отделни фондове съгласно промените в Кодекса за социално осигуряване. Пенсионните продукти, които предлагат тези фондове, могат да се различават един от друг и тогава те ще са обособени в подфондове. Така хората ще могат да участват в управлението на инвестициите, като избират по-рискови и доходоносни варианти или съответно по-безопасни, но с по-ниска доходност.

Всеки осигурен може да има само една сметка за европейска пенсия. В нея обаче ще могат да се разкриват подсметки и така една част от осигурителните вноски да се инвестират сигурно, а друга - за по-висока доходност. Подсметки ще се правят и когато един човек сменя държавата на пребиваване.

Предлага се договор за европейска пенсия да може да сключи всеки навършил 16 години.

Право на европейска пенсия се придобива при навършване на законовата възраст за пенсиониране. Ще могат да се ползват предварителни плащания при инвалидизиране. Европейската пенсия ще се наследява при преждевременна смърт на осигурения.

Парите, внесени като осигуровка за европейска пенсия, не могат да бъдат секвестирани при принудително изпълнение от съдия-изпълнител.

Осигурителните партиди за европейска пенсия ще са лични и могат да се прехвърлят както между различни дружества в България, така и към фондове в друга държава от ЕС. Прехвърляне на партидата за европейска пенсия ще може да се извършва веднъж на 5 години.

Европейски пенсии в България ще могат да предлагат както лицензираните в страната пенсионноосигурителни дружества, които в момента предлагат продукти за т.нар. втора пенсия и доброволно осигуряване.

Европенсията ще може да се изплаща или пожизнено, или за договорен период от месеци.

При въвеждане на предлаганите промени лицата, които желаят да сключат договор за паневропейски персонален пенсионен продукт, ще имат избор на различни видове доставчици. Ще се засили конкуренцията между различните пенсионни продукти на пазара, като се очаква това да доведе до нарастване на дългосрочните спестявания с цел пенсиониране, посочва се в предварителната оценка за въздействие към проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Врели некипели, искам си парите от втория стълб аз - да ги преместя в чужбина, а не да ми ги излапват българските фондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още