IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Карлово: Държавна агенция може да осигури по-добра координация при бедствия

Превенцията и финансирането са едни от големите проблеми, посочи Емил Кабаиванов

15:20 | 28.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В шестте региона за планиране трябва да има структури, хора и техника, които да се занимават с превенция срещу бедствия и производствени аварии. Бъдеща държавна агенция към Министерски съвет, която ще се занимава с превенция на бедствени ситуации и с ликвидиране на последствията на вече настъпили бедствия, може да използва сега съществуващите регионалните структури на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия". За това настоя пред БНР кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, член на управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

Той се надява, че през декември ще има форум, в който ще участват всички заинтересовани страни, държавни институции, представители на парламентарно представените политически сили, за да се дискутират предложенията за създаване на агенцията. Кметът на Карлово изрази надежда в рамките на следващата година предложенията да станат реалност.

Д-р Кабаиванов подчерта, че един от големите проблеми в момента е превенцията. „Не повече от 15% от бюджета на междуведомствената комисия са за превенция, отбеляза той и посочи европейската практика, при която този процент е между 30 и 35%.

Според него превенцията трябва да бъде отделена като финансиране от бюджета на междуведомствената комисия и да се кандидатства с проекти от общините. „Така всяка година ние ще можем да си решаваме основни инфраструктурни проблеми, свързани с рисковите зони за бъдещи бедствия“, смята карловският кмет.

Освен това, според него, се нуждаем от ранна информация за евентуално настъпващо бедствие или риск от такова. Общините продължават да настояват и поне малък процент от подоходните данъци да остава в бюджетите на общините, както и приемане на Закона за доброволчеството.

Кметът посочи и друг проблем – застраховането: "От 397 имота, които пострадаха при наводненията, само 12 са застраховани. През 2005 г. започнахме национален дебат за това дали да бъде задължително застраховането на имоти – сега този дебат трябва да го завършим и да намерим решение. Каквито и дарения да идват, ако един имот няма застраховка, само от дарения не може да се покрият необходимите средства за възстановяване", категоричен е д-р Кабаиванов.

По думите му след наводненията в района е направен анализ и от днес собствениците на пострадалите от наводнението в Карловско имоти – от 1 до 4 група, съгласно решението на Общинския съвет, могат да подават пълния набор от документи за изплащане на определените суми от дарителската сметка на Община Карлово. Документите ще се приемат от секретарите в кметствата на селата Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово или на гише в Информационния център на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още