IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да се възползва от бума в здравния туризъм?

Туристите все повече търсят дестинации с развит здравен и уелнес туризъм

21:00 | 06.06.23 г.

България има какво да предложи в здравния туризъм - добре оборудвани бази и квалифицирани лекари. Но има проблем с кадрите, а завършващите обикновено не избират да практикуват медицински туризъм, което може да се коригира чрез държавна политика. Това каза ас. Грета Христева, катедра "Туризъм" в Аграрен университет - Пловдив, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Сектори като здравен или културен туризъм могат да бъдат целогодишни, но възприятието сред потенциалните, особено по-млади кадри е, че туризмът в страната е само летен или зимен“, посочи гостът.

Миналата седмица в София се проведе международния форум на Световната организация по туризъм в София, като България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм. Това открива големи възможности за развитие на сектора в България  заради по-голямата видимост на продукта сред туристите, каза Христева.

"На форума се потвърди промяната в поведението на туристите след Covid-19 - те все повече търсят дестинации с развит здравен и уелнес туризъм, което показва и промяна в културата им. Те вече са насочени не само към масовия туризъм и съчетават различен вид туризъм. Туристите, които посещават дадена дестинация, без значение от основната им цел, се възползват и от останалите предлагани видове туризъм", каза събеседникът.

Аграрният университет в Пловдив предлага бакалавърски степени по екологичен и аграрен туризъм, а плановете са за създаване на образователна база, насочена към селския туризъм, каза Христева и добави, че секторът има голям потенциал да привлече туристи. България може да почерпи опит от Албания, където селският туризъм се развива сериозно през последните години с инвестиции в селските обекти.

Очакванията са за доста добър летен сезон, като се запазва тенденцията от последните години за повече български туристи, вероятно заради уикенд туризма. Що се отнася до чуждестранните пазари, има отдръпване на туристи от Германия и Франция, които могат да бъдат привлечени с по-добро качество на продукта и реклама.

В коментар за практиката за внос на кадри в сектора, Христева каза, че това не е устойчиво. Трябва да им повече практически занятия в образованието на кадри, а друг негатив е възприемането за ниско заплащане в сектора, добави Христева.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още