IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е политическото бъдеще на Педро Санчес след сближаването му със сепаратистите

Ще успее ли партията на Карлес Пучдемон да организира нов референдум за независимост на Каталуния, коментира журналистът Момчил Инджов

22:13 | 13.11.23 г.

След политическата сделка за амнистия в Испания, очакванията са да се стигне до край на политическата кариера на Педро Санчес. Сближаването със сепаратистите е автогол за лидера, тъй като те непрекъснато ще искат повече. Приемането на закона за амнистия в Испания ще създаде сериозен проблем пред разделението на властите в страната. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Момчил Инджов, журналист, европейски кореспондент на Клуб "Z".

Той напомни, че Санчес е започнал добре, но смята, че заиграването с каталунските сепаратисти е автогол за лидера, не просто заради амнистията, за която Санчес бе против преди, а „главният проблем е, че ако подадеш пръст на сепаратистките лидери, ще ти отхапят ръката“.

„Те непрекъснато ще искат повече“, обясни журналистът. По думите му Санчес прибягна към този ход, тъй като има желание да остане на власт на всяка цена. „Педро Санчес стана премиер за първи път през 2018 г. без избори, а след това ги спечели. Сега обаче лидерът бе втори на изборите в Испания", припомни Инджов.

Той смята, че възможните ходове пред Санчес са да получи подкрепа при първо гласуване на повече от 50% от народните представители, чиито гласове си е осигурил, но е възможно в последния момент някой да ги оттегли. „Има и второ гласуване и ако не се състави правителство до 27 ноември, то парламентът се разпуска и се насрочват нови избори. Лично мое мнение е, че това е най-добрият вариант за Испания, не за друго, а защото опасността от тази амнистия е доста сериозна. По-важното е Испания да остане цяла и да не търпи унижение“, коментира журналистът.

Той очаква при приемане на закона за амнистията да бъдат премахнати обвиненията и да бъдат спрени делата на сепаратиските лидери, но смята, че това е на повърхността на политическите процеси.

„По-лошото е, че ще бъдат създадени специални парламентарни комисии, които ще разследват съдии и прокурори, както тези, които са изготвяли обвинителните актове и са произнасяли присъди срещу сепаратистите, така и срещу тези, които тепърва ще работят по отмяна на обвиненията. Това създава сериозен проблем за разделението на властите в страната“, предупреди Инджов.

Той отбеляза, че партията на Пучдемон не крие своето желание да организира нов референдум за независимост на автономната Каталуния, макар и с уточнението, че ще бъде в рамките на испанската конституция. Журналистът потвърди, че такива референдуми не са предвидени в конституцията на страната, а референдумът от 2017 г. бе обявен за незаконен още преди самото му провеждане.

Какви са възможните ходове и изходът от създалото се напрежение в Испания заради политическата сделка за амнистия? От кои партии ще се сформира новото правителство на Испания? Как ще реагира международната общност в Европа на желанието за отцепване на Каталуния?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още