IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският бюджет може да получи още 65 млрд. долара, ако петролният подем продължи

Цените ще трябва да останат около сегашните си равнища от около 90 долара за барел през тази година, за да стимулират с толкова приходите

21:55 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският бюджет може да получи над 65 млрд. долара допълнителни приходи през тази година благодарение на поскъпването на петрола – основна стока за износ, носейки нова финансова сила на Москва на фона на заплахата от западни санкции.

Цените ще трябва да останат около сегашните си равнища от около 90 долара за барел през тази година, за да стимулират с толкова приходите, изчисляват икономисти. Ако „черното злато“ стигне цена от 100 долара за барел, която според някои няма да е тавана, сумата ще скочи до почти 73 млрд. долара. С това общата стойност в долари на руските приходи ще е близо до пиковете отпреди десетилетие.

От Bloomberg Economics изчисляват, че увеличението може да достигне до 80 млрд. долара при цена на петрола от 100 долара за барел.

Петролните богатства на Русия. Графика: Bloomberg

В рубли сумата може да е още по-голяма, тъй като валутата отслабна спрямо долара заради страховете от възможни санкции заради кризата около украинската граница. Русия така или иначе очаква много силна година за приходите си от петрол и газ в рубли – 9,5 трлн. рубли и това при цена на суровината от 62 долара. По-скъпият газ в Европа – основен пазар за Русия, може още повече да увеличи постъпленията.

„Фискалната позиция на Русия е толкова свръхстабилна, че дори с по-скромни цени на петрола е трудно да я компрометирате в сегашната ситуация“, казва София Донетс, икономист на Renaissance Capital в Москва.

Представянето на петрола е значителен обрат спрямо две години по-рано, когато цените се сринаха в началото на коронавирусната пандемия. Цената на основния руски бленд за износ през последните няколко седмици достигна нива, наблюдавани последно през 2014 г., когато САЩ и съюзници наложиха първите си ограничения заради анексирането на Крим.

Както е според закона основната част от приходите ще отидат за руския Фонд за национално благосъстояние, по-голяма част от който се съхранява в злато и валета от централната банка. Но част от парите биха могли да се използват за инфраструктурни и инвестиционни проекти, за да се подкрепи растежа, дори ако санкциите натежат върху инвестиционните потоци. В момента правителството планира да похарчи около 2,5 трлн. рубли от фонда за проекти през следващите няколко години.

„По-скъпият петрол означава, първо, по-интензивни разговори за харчене от Фонда за национално благосъстояние“, казва Донетс. Дори при цена от 85 долара за барел петрол балансът на фонда ще нарасне с 50% тази година от 183 млрд. долара на 1 януари, посочва още тя.

Откакто бяха въведени първите западни санкции, Русия предприе мерки да намали зависимостта си от приходи от петрол и газ. Тази година бюджетът се цели в 38% приходи от тези източници при над 50% преди около десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още