IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас расте за 16-и пореден месец през юни

С близо 40% се увеличава производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ през юни

14:22 | 10.08.22 г. 1
Фабрика за алуминий. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Фабрика за алуминий. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Промишленото производство в България отново нараства на годишна база през юни, след като през май отчете ръст от 1,4%. За юни календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства със 17,4% спрямо юни 2021 г., като това е 16-и пореден месец на растеж от март 2021 г. насам, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база промишленото производство се свива с 0,8% през юни спрямо предходния месец, като това е първият месечен спад от май 2021 г. и общо трети от юни 2020 г.

Месечни изменения

През юни понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 9,6%, и в преработващата промишленост - с 1,9%. Ръст е записан в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13,9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 16,3%, производството на химични продукти - с 9,1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,2%. 

Съществено увеличение е регистрирано при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 13,1%, производството на тютюневи изделия - с 12,5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8,2%.

Промишлено производство за юни на месечна база - НСИ Промишлено производство за юни на месечна база - НСИ

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39,2%, преработващата промишленост - с 16,1%, и в добивната промишленост - с 2,7%.

Промишлено производство за юни на годишна база - НСИ Промишлено производство за юни на годишна база - НСИ

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 91,4%, производството на напитки  - с 51,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 31,7%.

Намаление е отчетено при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - със 7,2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Некой апокалиптик да се пльосне на амбразурата и да обяснява как затъваме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още