IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отрази ли решението на ЕЦБ на лихвите на вече отпуснати заеми у нас?

Притесненията на банките и хората е какво ще се случи с икономическата активност – дали ще има работа, пазар и сигурност, посочи Борис Димитров от "Кредит Навигатор"

21:20 | 11.08.22 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България все още има много силна инерция в икономиката, а банките разполагат с голяма ликвидност, така че повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да ги засегне. По-големият страх на банките и хората е какво ще се случи с икономическата активност, дали ще има работа, пазар и сигурност. Това коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„България не е част от еврозоната и депозитите и кредитите не са толкова обвързани с ЕЦБ, а с индекси, поддържани от Българска народна банка (БНБ). Към момента се вижда в поведението на банките,  че има още много инерция в системата, разликата от 0,5-1% не е толкова драстична, по-голямото притеснение е дали ще има понижаване на икономическата активност. Това ще се види с развитието на политиката на ЕЦБ, много е важно какво ще решат през септември и октомври“, отбеляза той.

Експертът припомни, че банките в България са доста ликвидни, а приходите им идват от финансиране, а не от депозити, така че конкуренцията между тях ще бъде водещ фактор.

„Когато говорим за кредитиране, трябва да направим разлика между съществуващи и нови клиенти. За новите клиенти повишението в лихвите ще се усети една идея по-бързо. При старите клиенти банките също ще бъдат много внимателни, защото за тях е важно те да не останат в неплатежоспособност“, посочи Димитров.

Според него решението на ЕЦБ да не дава дългосрочни насоки, а да взема решенията си среща по среща е правилният подход, тъй като еврозоната е много фрагментирана и не всички икономики се справят добре.

Димитров смята, че „отрицателните лихви са по-скоро зад гърба ни, предстои ни да прелистим една страница и да се върнем в рамките на нормалното. Колко дълго ще продължи това и докъде ще стигне предстои да видим“, коментира експертът. 

Трябва да си припомним кое налага повишаването на цената на капитала – това е високата инфлация.
Борис Димитров
собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор"

„Трябва да си припомним кое налага повишаването на цената на капитала – това е високата инфлация. Първият проблем, който се опитват да решат от ЕЦБ е да контролират инфлацията. В някои държави от еврозоната тя вече е над 20%, в други над 10%, което е много над таргетираните 2%. От една страна тя мотивира хората да потребяват сега, а не по-късно, но от друга ние обедняваме, което води до намаляване на потреблението, замразяване на назначаванията, уволняване на хора от фирми. Това са два скачени съда – трябва да се справим с високата инфлация, но да не бутнем трайно икономиката в рецесия“, подчерта Димитров.

Защо ЕЦБ се забави при вдигането на лихвите? Какви решения взема ЕЦБ в условията на глобална криза? Ще накара ли пазарът за недвижими имоти банките да увеличат рисковата премия при отпускането на заеми?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 30 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Поредният паяк, който обяснява никой да не се притеснява. Тя БНБ не се влияела от ЕЦБ, вземала сама решение. Глупости ама глупости. Я кажете с колко нарасна 6м Еутобор през последните месеци, а от ЕЦБ тепърва започват да вдигат лихвите. Кажете какво стана с лихвите е САЩ, след като ФЕД вече вдигна на няколко пъти лихвите, а ЕЦБ тепърва започва.Аман от статии на "специалисти", които са в конфликт на интереси и пряко са облагодетелствани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още