IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради намалелия руски газ Европа приглушава светлини, охлажда басейни и съкращава душовете

Правителствата се стремят да свият потреблението на енергия на фона на кризата заради войната в Украйна

11:04 | 12.08.22 г. 19
Колоната на победата в Берлин вече не се осветява през нощта като част от мерките за пестене на енергия. Снимка: EPA/БГНЕС
Колоната на победата в Берлин вече не се осветява през нощта като част от мерките за пестене на енергия. Снимка: EPA/БГНЕС

Светлините, озаряващи много паметници в германската столица, угасват. Властите в страната и в Нидерландия призовават местните жители да си вземат по-кратки душове. Испанският премиер предложи на съгражданите си да се откажат от вратовръзките, за да се справят с летните горещини. Нови ограничения за климатиците в Испания влизат в сила тази седмица, пише Wall Street Journal.

В Европа национални и местни власти се стремят да ограничат използването на енергия на фона на намаляването на газовите доставки от Русия в отговор на западните санкции по време на войната в Украйна. Откъслечните ограничения до момента са малки, но с обхватни последици за ежедневието на Стария континент – някои обществени басейни понижават температурите, градските центрове губят осветлението си вечерта, а фонтаните пресъхват.

Нововъзникващите политики, които до момента са съсредоточени върху публични пространства, целят да спестят енергия и да помогнат за запълване на резервите, съобщават официални лица и експерти. Те също така имат за цел да изпратят послание до местните жители, на които може да се наложи да намалят потребяваната енергия. Ограниченията може да нараснат в идните месеци, тъй като зависещите от доставки на руски газ страни трябва да се справят със зимата и с възможността за пълно спиране на доставките.

Новите стъпки са част от стратегия, за която 27-те правителства на страните членки на ЕС се договориха миналия месец. На фона на притеснения, че Русия може да спре да доставя енергия, блокът прие необвързващ план да ограничи потреблението на газ с 15% за осем месеца и да приеме приоритети, показващи кои индустриални сектори ще бъдат най-засегнати.

„Всеки киловатчас, който пестим сега, ще бъде спестен за зимата“, казва Белит Онай, кмет на германския град Хановер, който се опитва да намали потреблението на енергия от общината с 15% чрез собствен план, обявен в края на юли.

Градът в Северна Германия намалява температурите в обществените басейни и спортните зали, като в същото време планира да намали отоплението на общинските сгради с приближаването на по-студеното време. Онай се надява, че мерките ще бъдат пример за населението на града, което надхвърля 500 хил. души.

Ходът трябва да помогне на града да издържи в следващите месеци в зависимост от това колко паднат температурите, казва Онай. Той предупреждава, че обществената подкрепа за подобни ограничения може да намалее с течение на времето, ако кървавият конфликт и произтичащите от него нарушения на енергийните доставки продължат и догодина.

В Берлин властите съобщиха, че са изгасили осветлението около публични пространства и забележителности като Колоната на победата, замъка Шарлотенбург и Еврейския музей. В близкия Потсдам температурите в обществените басейни и сауни са намалени.

Мюнхен спря топлата вода в градските офиси, а повечето фонтани в града се спират през нощта. Около половината от светофарите в града се изключват извън пиковите часове. Говорител на града съобщава, че организаторите на тазгодишния Октоберфест няма да отопляват бирените си градини с газови печки тази година.

Германският министър на икономиката коментира пред Der Spiegel по-рано това лято, че е съкратил душовете си, за да пести енергия.

С наближаването на зимата отделните домакинства, които съставляват над една трета от потреблението на газ в Германия, също ще трябва да променят начина си на живот или да преглътнат по-високите цени, казва д-р Вероника Грим, член на Германския съвет на икономическите експерти, назначен от държавата консултативен панел.

„Това ще бъде истинско предизвикателство“, отбелязва тя.

Германските инициативи се случват в момент, когато правителства в Европа въвеждат собствени мерки. Нидерландските власти насърчават в последните месеци местните жители да си вземат кратки петминутни душове като част от кампанията за пестене на енергия. Италия ограничи климатиците в обществените сгради до 25°С и ограничи отоплението до около 21°С.

Тази седмица испанското правителство последва примера, като ограничи с указ на правителството климатизацията на обществени и бизнес пространства до 27°С и намали отоплението до края на 2023 г. до 18°С. Страната поиска и да бъдат инсталирани автоматични врати. Правителството счита, че промените в поведението може да намалят търсенето на енергия с 5% в краткосрочен план.

Лидерът на Мадридска област заяви, че няма да се подчини на новите указания, като написа в Twitter, че ограниченията ще генерират несигурност и ще засегнат туризма.

Пере Алемани, член на изпълнителния борд на Търговската камара в Барселона, казва, че макар мерките да са нещо добро, ще е необходимо повече време, преди правилата да влязат в сила. Той също така допълва, че би било от полза, ако има държавни субсидии за малките предприятия, за да се съобразят с регулациите.

За да се компенсира руският газ, производството на енергия трябва да нарасне, а индустрии и домакинства ще трябва да намалят потреблението, коментира Георг Захман, старши сътрудник в института Брьогел в Брюксел.

Разпорежданията на правителствата за ограничаване на климатизацията и отоплението може да помогнат, допълва той. Други мерки като намаляването на осветлението, осигуряват минимални спестявания, но са „сигнал за всички, че проблемът е сериозен и трябва да си свършат своята работа“, отбелязва Захман.

В Берлин много от светлините в центъра на града са спрени. 31-годишната Анна Солер, докторантка от Барселона, казва, че се зарадвала, когато видяла най-голямата църква в Берлин почти тъмна.

„Хубаво е, че хората осъзнават колко електрическа енергия изразходват и пилеят“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoНе стига, че е скъп ами и от руска зависимост ще ни натресе в китайска, такава: Most of the solar panels installed in the U.S. and Europe are produced with coal-burning plants in China.There have been concerns that the solar industrys reliance on Chinese coal will increase emissions over time. Manufacturers rapidly scale up the production of solar panels to meet the demand of the public, making the shttps://***.naturalnews.com/2021-08-06-solar-panels-made-in-coal-burning-plants.htm ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Скъпичък е. В ЕС продължаваме на дърва и въглища :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
Скъп ли ви е зеленият водород ... ?! ... Фотоволтаици/водород , годината е 2016 , работи си системата , а изградилите я инженери не знаят какво се пише от форумните енергетици-газовици ... Дип че не четат форума хората , сигурно нямаше да се занимават да го правят , а щяха да си носят газ с кофи от раZZийката , еффффтина разбира се ... https://***.phisueahouse.com/technology.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Мир на праха му, на ЕС. Сега просто чакаме изпаренията от започналото гниене :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Хихи ... рассийските степни изпарения изчезват от икономическата карта на Европа ... Амин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: dobaКаква неделя бре, къпането е само лятото у реката. А зимата тя колко е 3-4 месеца :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
doba
преди 1 година
- Алоуууу, ЕвроКомисията. Това с къпането само в неделя е наша българска шега. ШЕГА, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 13
wolf66
преди 1 година
Това е цената за подкрепата на укрофашистите в Украйна, европейските *** вредят повече на собствените си икономики отколкото на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Това заради руския газ ли е наистина или заради "Зелената сделка" на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още