IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия опитва да измисли най-безболезнения план за индустрията, ако газът спре

Властите в страната подготвят списък кои компании ще могат да бъдат изключени от ограничителните мерки в случай на газова криза

12:39 | 10.08.22 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският мрежови оператор (BNetzA) непрекъснато получава писма от всички индустриални сектори с искания за изключения от мерките за ограничаване на подаването на газ в случай на криза, разказват от институцията пред Ройтерс. Говорител на регулатора обаче обяснява, че няма процедура по "кандидатстване" за такива изключения, нито е предвидено цели индустрии да бъдат изключени от мерките.

Германия в момента е на втора фаза от своя кризисен енергиен план. На третата му фаза се предвижда властите да определят количествата газ за индустрията и домакинствата. Тя ще се задейства при пълно преустановяване на газовите доставки от Русия. В момента страната получава доставки в обем от едва 20% от номиналния капацитет на "Северен поток" и напрежението в страната расте.

От BNetzA обясняват, че работят в сътрудничество с представителите на бизнеса и анализират повече от 2700 компании. Има шест критерия, по които трябва да се оцени дали някоя от тях може да се възползва от изключенията при ограничителните мерки. Те се основават на важността на компанията за икономиката на Германия, колко бързо може да бъде изключено и повторно включено производството, ако се стигне до спиране на газоподаването, какви ще бъдат икономическите щети и т.н.

Темата е много чувствителна за индустрии, които използват газ и като суровина, както и за енергоемкото производство - стоманодобивната, стъкларската и химическата индустрия. Някои от тях са от съществено значение за друга индустрия, която от своя страна обаче не зависи толкова от газа - например производителите на алуминий, стомана или стъкло са ключов доставчик за автомобилната индустрия.

Сред тях е и G.A. Roeders, средна по мащаб 200-годишна семейна фирма, която се занимава с производството на алуминий. Собствениците вече имат собствен план за решаване на проблемите с газа - три седмици в месеца в заводите им ще се работи на 24-часов режим на работа, после една седмица те ще бъдат затворени.

Така ще се спести от газа за разпалване на пещите всяка сутрин и разходите ще бъдат по-малки, дори и да се налага да плащат повече на служителите заради нощния труд.

Компанията е съобщила на своите клиенти, че ще увеличава цените, обяснява собственикът Герд Рьодерс и допълва, че разходите са се увеличили поне два пъти през тази година. Опасенията са, че догодина те ще скочат три или дори четири пъти.

G.A. Roeders има широк асортимент на производството и доставя части за автомобилната индустрия (с голям клиент Volkswagen), за самолетната индустрия, както и за производството на медицински изделия. В заводите на компанията в Германия и Чехия работят около 500 души.

В договорите за доставка е вписана клауза, според която цените могат да бъдат увеличени заради поскъпването на металите, но няма нищо подобно по отношение на разходите за енергия. В G.A. Roeders винаги са пестили енергията, която е вторият по големина разход. Собственикът Рьодерс коментира, че от своя баща е научил да гаси излишните електроуреди през нощта, а осветлението се спира по време на обедната почивка. Но сега кризата е в много по-голям мащаб.

Компанията, както и много други в индустрията, имат и алтернатива - петрол, която не е използвана от години. Тези резерви ще бъдат използвани, ако се стигне до там.

Но като вариант за бъдещето в G.A. Roeders виждат зеления водород. В момента компанията има държавно финансиране за проект за тестване на горивна система с 30%-40% водород и 60%-70% природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Да пускат кепенците. Така ще загубят най-малко. А Германия ще може успешно да се състезава по ниво на живот с най-напредналите африкански страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Германците нали искаха да спрат руския газ? Защо сега реват, че Путин им спира газа? Ако толкова искаха газ, ако имаха нужда от газ, ако не искаха да си затрият икономика и енергетика, те просто можеха да пуснат СП-2. Щом не го правят, да си палят къщите, за да се топлят на огъня. Не един и двама експерти наричат подобно поведение ***.ско. И резултатът е същият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007Зелка, махна ли вратовръзката по съвет на Педро, да ти е широко около врата докато се потиш над глупостите дето ги пишеш? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Нарисувани корабчета , ама пасоль митрофанова и резидента не спират да *** от сутрин до вечер ... И самальотите уж нарисувани , ама съветниците на резидента мило , драго и пари дават за информация с какво въоръжение и какви параметри са ги нарисували , за да докладват на пасоль ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Боко-Боко как нарисува едни 8 самолета :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Ще нарисуват няколко танкера с втечнен газ и готово. Да питат кирчо. Той по седем ги рисува на закуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още