IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват за първи път от три седмици

Това показва, че търсенето на служители отвъд Океана все още е стабилно

17:22 | 18.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели за първи път от три седмици, което показва, че търсенето на работна ръка остава стабилно, предава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления са намалели с 2000 до 250 хил. в седмицата до 13 август, съобщи министерството на труда. Данните са следени особено внимателно, защото отговарят на референтен период за доклада на правителството за заетостта през август, който ще бъде публикуван в началото на следващия месец.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 264 хил. заявления.

Трайните заявления за държавни помощи обаче са нараснали до 1,44 млн. в седмицата до 6 август, най-високото ниво от началото на април.

Спадът на заявленията показва, че търсенето на работна ръка все още е стабилно, тъй като компаниите се опитват да привлекат и задържат служители на фона на продължаващия недостиг на кадри. Но редица работодатели съкращават служители или замразяват наемането на нови на фона на икономическата несигурност, която може да продължи, тъй като Федералният резерв е поел по агресивен път на повишаване на лихвите.

Но представителите на Фед са предпазливи към твърде голямото повишаване на лихвите в борбата им за овладяване на инфлацията, която достига десетилетни върхове, стана ясно от протоколите от юлското заседание на централната банка, публикувани в сряда. Те заявяват, че пазарът на труда остава силен, въпреки че повишаването в последно време на заявленията за безработица показват известно охлаждане.

„Няколко участници посочиха, че компаниите искат да задържат служители – фактор, който може да ограничи ръста на съкращенията, свързан със забавянето на трудовия пазар“, отбелязаха ръководителите на централната банка.

Сред компаниите, които намаляват служителите си, са Apple, криптоброкерът Genesis и Rapid Micro Biosystems.

Средното четириседмично равнище на заявленията за помощи при безработица, което изглажда колебанията в данните, леко се е понижило до 246 750. Това е първи спад от началото на април.

На некоригирана основа подадените за първи път заявления намаляха до 191 834 миналата седмица. Калифорния и Охайо са щатите, които отчитат най-големи спадове, а заявленията в Масачузетс, които бяха волатилни в последните седмици, регистрират най-голям ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още