IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия повиши лихвата до шестгодишен връх от 5,5%

Инфлацията в страната се ускори до 9,9% на годишна база през юли благодарение на най-бързото покачване на цените на жилищата в Европа

15:32 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия повиши лихвата до шестгодишен връх от 5,5%

Исландската централна банка (Sedlabanki) повиши разходите по заемите до шестгодишен връх и посочи, че предстои ново затягане, тъй като се опитва да потисне бурното развитие на жилищния пазар, което е сред причините за генерирането на най-високото ниво на инфлация от повече от десетилетие.

В сряда лихвеният процент по 7-дневните срочни депозити беше увеличен със 75 базисни точки до 5,5% в съответствие с пазарните очаквания. Това е осмото повишение на Sedlabanki от май 2021 г. насам, когато тя стана първата централна банка в Западна Европа, която повиши разходите по заемите, припомня Bloomberg. 

„Перспективите за инфлацията продължават да се влошават", се казва в изявлението на банката. Нейният комитет по паричната политика „счита, че паричната позиция вероятно трябва да бъде още по-затегната, за да се гарантира, че инфлацията ще се понижи до целевата си стойност в приемливи срокове“.

Инфлацията в страната се ускори до 9,9% на годишна база през юли благодарение на най-бързото покачване на цените на жилищата в Европа, а Sedlabanki смята, че по-късно тази година годишното увеличение на цените ще достигне близо 11%. Възходящото решение по отношение на лихвите се случва в момент, в който се очаква икономиката на северноатлантическия остров да нарасне по-бързо, отколкото се смяташе по-рано през тази година, благодарение на силното частно потребление и бързото възстановяване на туризма.  

Централната банка се затруднява да ограничи рязкото покачване на цените на жилищата, но през юли пазарът започна да показва първите признаци на охлаждане, тъй като ръстът на цените се забави спрямо предходните месеци. В района на столицата Рейкявик цените все пак се повишиха с 1,1% спрямо юни, а през последните 12 месеца са нараснали с почти 25%.

Двете най-големи банки в страната, Islandsbanki и Landsbankinn, очакваха инфлацията да достигне връхната си точка през това тримесечие на ниво от около 10% - мнение, отразено в проучване на централната банка сред участниците на пазара, проведено по-рано този месец. Очаква се референтната лихва на Sedlabanki да достигне 6% до началото на следващата година. 

Сега Sedlabanki очаква средната инфлация през тази година да бъде 8,8% в сравнение с прогнозата от май за 7,4%. По-добрите перспективи за инфлацията отразяват по-силната икономическа активност, отколкото се прогнозираше по-рано, тъй като сега банката очаква растеж от 5,9% през тази година, което е повече от прогнозата от май за 4,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още