IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хага иска изключение от санкциите на ЕС срещу Русия

Причината е, че градът не може да намери заместител на договора си с руския газов доставчик

21:19 | 25.08.22 г.
Нидерландският град е провел търг, на който не се е явил нито един потенциален газов доставчик. Снимка: Bloomberg LP
Нидерландският град е провел търг, на който не се е явил нито един потенциален газов доставчик. Снимка: Bloomberg LP

Нидерландският град Хага съобщи в четвъртък, че ще поиска временно изключение от санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като не може да намери заместител на договора си с руския газов доставчик „Газпром“ навреме, предава Ройтерс.

Наложените санкции от ЕС срещу Русия след нашествието в Украйна предвиждат правителства и други публични органи да прекратят съществуващи договори с руски компании до 10 октомври.

За Хага това означава, че трябва да намери нов доставчик на газ, за да замени съществуващото си споразумение с „Газпром“.

Градът съобщи, че е провел търг в рамките на целия ЕС през юни и юли, но не е привлякъл оферти от потенциални доставчици.

Индивидуални преговори с доставчици със сигурност ще доведат до споразумение, но не преди крайния срок 10 октомври, написа кметът Саския Бруинес в писмо до градския съвет.

„Ще поискаме изключение за настоящото ни споразумение до 1 януари 2023 г., за да гарантираме сигурността на доставките и да улесним преговорите“, допълни тя.

Бруинес изрази увереност, че отлагането ще бъде предоставено, тъй като Хага е изпълнила условието да проведе навременен търг без положителен резултат.

Тя обаче допълни, че нов договор, който ще влезе в сила от 1 януари, ще бъде значително по-скъп от настоящото споразумение на града с „Газпром“.

Говорител на Европейската комисия не е намерен за коментар на съобщението.

Хага е една от многобройните нидерландски общини, които имат енергиен договор с „Газпром“, но е първата, която съобщава, че ще поиска изключение от санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още