IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика е нараснала по-силно от първата оценка

Статистическата служба на страната ревизира и данните си за първите три месеца на годината

12:11 | 23.09.22 г.
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Испанската икономика се е разраснала по-силно през второто тримесечие от първоначално обявеното от статистическата служба (INE) на страната, пише Ройтерс.

Според данните брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се е увеличил с 1,5% на тримесечна база до края на юни, след като преди два месеца първоначално бе обявен ръст от 1,1%

На годишна база испанската икономика се е разширила с 6,8%. За сравнение - първоначално INE съобщи за ръст от 6,3 на сто.

Статистическата служба на страната ревизира и данните си за първото тримесечие, които вместо ръст от 0,2% на тримесечна база вече се отчита спад от 0,2 на сто. Годишният растеж обаче е по-голям в размер на 6,7%, като преди това беше съобщено за увеличение от 6,3%.

Последните данни за годишната инфлация в Испания показаха забавяне от 10,8% през юли до 10,5% през август. Очакванията на икономистите бяха през осмия месец годишната инфлация да се забави до 10,4 на сто.

Въпреки движението растежът на потребителските цени продължава да е силен, задвижван основно от бързото поксъпване на електроенергията, храните и безалкохолните напитки, чиито цени се покачиха с 13,8% през август - най-бързият темп от януари 1994 г. насам.

Основната инфлация, изключваща волатилните цени на храните и енергията, е достигнала 6,4% на годишна база през август, като това е било най-високото ниво от януари 1993 г. Хармонзираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени в Испания е записал повишение от 10,5%, което е по-високо от първоначално обявените данни за ръст от 10,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още