IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред пазара на труда в Китай се понижават до рекордно ниски нива

Ситуацията при жилищния пазар в страната остава помрачена, тъй като се очаква цените на имотите да останат на сегашните равнища

11:03 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите пред пазара на труда сред китайските жители достигат най-ниските си нива в историята на статистиката на фона на рязкото забавяне на икономиката – тревожен знак за Пекин, докато Китайската комунистическа партия (ККП) се готви за своята ключова среща следващата седмица, пише Bloomberg.

Индексът за нагласите относно заетостта на Китайската народна банка се понижи до 35,4 пункта през третото тримесечие, като това е най-ниското му ниво, откакто стартира проучването през 2010 г. Данните под 50 пункта показват свиване на сектора.

Около 45,2% от анкетираните домакинства споделят, че намирането на работа е „трудно“ или „трудно за преценка“, като само 9,7% от респондентите посочват, че сравнително лесно биха си намерили работа.

Централната банка на страната анкетира 20 хил. души в цялата страна всяко тримесечие.

Проучването подчертава намаляващото доверие, тъй като икономическият растеж се забавя на фона на безкомпромисната COVID политика на Пекин и на фона на спада при жилищния пазар, който продължава вече повече от година.

Очакванията сред китайските доманикства относно пазара на труда се понижават до историческо дъно. Източник: Китайска народна банка/Bloomberg Очакванията сред китайските доманикства относно пазара на труда се понижават до историческо дъно. Източник: Китайска народна банка/Bloomberg

Перспективите за работа сред младите хора са особено мрачни, като нивото на безработица за китайците на възраст между 16 и 24 години е близо 19%, почти четири пъти повече от нивото на общата безработица в градовете от 5,3%.

Данни от проучване на мениджърите по поръчките от миналата седмица показаха продължаващ спад на работните места в сектора на услугите.

Държавни служители подчертават важната роля на заетостта по отношение на правителствените политики. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще нарасне само с 3,3% тази година, доста под официалната цел от около 5,5%.

Китайските домакинства очават цените на жилищата да се понижат или да запазят сегашните си нива. Източник: Китайска народна банка/Bloomberg Китайските домакинства очават цените на жилищата да се понижат или да запазят сегашните си нива. Източник: Китайска народна банка/Bloomberg

Проучването на Народната банка на Китай подчертава и помрачените перспективи пред жилищния пазар. Само 14,8% от анкетираните очакват цените на жилищата да се повишат през следващото тримесечие - най-ниското ниво от началото на статистическите проучвания преди 12 години. Около 16,3% от домакинствата очакват цените на жилищата да се понижат, като това е най-големият дял от първото тримесечие на 2015 г., докато 56,6% прогнозират цените да се запазят на сегашните нива.

100-те най-големи строителни предприемачи в страната отбелязаха спад на продажбите на нови жилища с 25,4% спрямо година по-рано през септември, когато сделките обикновено се увеличават.

Очакванията за доходите остават близо до историческо дъно, показва проучването на централната банка, въпреки че индексът леко се повишава през третото тримесечие до 46,5 пункта спрямо 45,7 пункта за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още