IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На път за еврозоната Хърватия прие първия си бюджет в евро

Страната очаква растеж от 0,7% догодина и бюджетен дефицит от 2,3%

18:53 | 30.11.22 г. 6
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Хърватия, която ще влезе в еврозоната на 1 януари, прие първия си бюджет в евро, като заложи в него дефицит от 2,3% от брутния вътрешен продукт въз основа на прогнозата за икономически растеж от 0,7% през 2023 г., предава Ройтерс.

Бюджетът беше приет със 77 гласа „за“ и 50 „против“ в 151-местния парламент.

„Това е първият деноминиран в евро бюджет на Хърватия“, заяви финансовият министър Марко Приморац при представянето на бюджетните планове.

„Въвеждането на еврото ще засили икономиката ни, ще бъде котва на стабилност, ще ни направи по-устойчиви и защитени от външни сътресения и кризи и ще допринесе за подобряването на инвестиционния климат“, каза Приморац пред депутатите.

През юли финансовите министри на страните членки на ЕС одобриха официално Хърватия, която е член на съюза от 2013 г., да стане 20-ия член на еврозоната от началото на 2023 г., като определиха обменен курс за влизането от 7,53450 хърватски куни за евро.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че бюджетът цели да смекчи последиците от икономическата, криза предизвикана от войната в Украйна, да задържи растежа и да запази социалната стабилност.

Общите бюджетни приходи се очаква да достигнат 24,9 млрд. евро, или ръст с 9% спрямо тази година, стимулирани основно от преките и косвените данъци, които се очаква да донесат 13,3 млрд. евро.

Разходите се очаква да са на ниво от 26,7 млрд. евро, което е ръст с 2,1 млрд. евро спрямо тази година, заради увеличаването на социалните и развойни програми на правителството.

Според прогнозите икономическият растеж от 5,7% тази година трябва да намалее до 0,7% през 2023 г., а държавният дълг се очаква да бъде намален до 67,9% от БВП спрямо 70,2% тази година. Инфлацията, която според прогнозите ще достигне 10,4% тази година, се очаква да се забави до 5,7% през 2023 г.

Депутатите от опозицията предложиха 430 поправки в бюджета, но правителството прие само десет от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
Ф-16 блок 70 няма никакъв шанс срещу Рафал, това че са му сложили орязан радар от Ф-35 въобще не го прави хипер гига самолет. Самия факт, че за последно американските ВС са поръчавали Ф-16 през 1999 година и повече не искат, сигурно заради отбелязаното съотношение на Ред флаг 40:1 спрямо Ф-35.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: AchtungНе гавари неща от кои ничего не разбираш! Ф16 блок 70 много по-добри от Рафал, дурак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Achtung
преди 1 година
Израелските Ф-16 бяха евтини и отлично модернизирани(еквивалент на блок 52+), но дори еврейското лоби не можа да склони Вашингтон. Вкрайна сметка за 1 млрд евро взеха Рафал, който е много много повече самолет от всеки Ф-16, пък бил той и блок 100... Освен това си осигуриха мощен лобист в лицето на Париж за шенген и еврозоната. Да не си си помислил, че отговаряха на изискванията да приемат Еврото? Просто имат мислещи хора за управници които могат да съберат 2+2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Achtung изрожденците нямате угодия... ами ако ги бяха взели тия ф16 от Израел, тогава щеше да кажете че са колония на щатите.. а реално причината може да е тотално друга, например те не граничат с ордата и не са им необходими супер качествени самолети и може да минат и с бюджетния вариант... ние не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Achtung
преди 1 година
Хърватите не са роби на руснаци, обаче след като САЩ им забрани да вземат израелските Ф-16 не клекнаха на хартиени самолети с 6 години предплата, а си купиха европейски. Могат и водят самостоятелна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
khao
преди 1 година
ето и тия влезнаха след нас, война имаха и пак ни изпревариха... откачиха котвата Сърбия, не са роби на руснаците като ниш и всичко им върви... даже и на футбол ни отвяха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още