IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите по света налагат все повече търговски ограничения, според СТО

Ограниченията върху износа могат допълнително да допринесат за влошаването на глобалните икономически перспективи

21:30 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Държавите по света налагат все повече търговски ограничения, особено върху износа на храните, фуражите и торовете.

Това се посочва в доклад на Световната търговска организация (СТО), публикуван на сайта ѝ.

„От 78-те ограничителни мерки за износ на храни, фуражи и торове, въведени от началото на войната в Украйна, 57 все още са в сила към средата на октомври, като покриват приблизително 56,6 млрд. долара търговия“, коментира генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала.

По думите ѝ тези мерки продължават да се увеличават, което трябва да е причина за безпокойство.

Нгози Оконджо-Ивеала призовава страните членки на СТО да се въздържат от приемането на нови ограничителни мерки за търговията, особено ограничения върху износа, които могат допълнително да допринесат за влошаването на глобалните икономически перспективи.

Близо 80% от търговските ограничения, въведени специално заради COVID-19, обаче са отменени до средата на октомври, подчертава се в доклада.

Според СТО вдигането на експортните ограничения е фундаментално за забавяне на ръстовете на цените и преодоляване на нестабилността. Това е позволи и доставки на ключови стоки първо там, където са най-необходими.

Същевременно в доклада се подчертава, че страните членки на СТО са въвели рекорден брой мерки за улесняване на търговията (376) за периода, обхванат от доклада - от средата на октомври 2021 г. до средата на октомври 2022 г. Повечето от тези улеснения са за внос.

Броят на ограниченията на износа за същия период е по-голям от броя на ограниченията за вноса за първи път, откакто организацията подготвя този доклад.

Търговският обхват на мерките за улесняване на търговията се оценява на 1,16 трлн. щатски долара, а този на ограничителните търговски мерки - за 278 млрд. щатски долара. До средата на октомври 2022 г. над 9% от световния внос продължава да бъде засегнат от ограничения, въведени от 2009 г. насам и които все още са в сила.

От избухването на пандемията са въведени 443 свързани с COVID-19 търговски и свързани с търговията мерки в областта на стоките, посочват от СТО. Повечето улесняват търговията (246, или 56%), докато останалите я ограничават (197, или 44%). По време на периода на преглед членките в Организацията са продължили постепенно да премахват свързаните с пандемията ограничителни мерки.

Според информацията, получена от секретариата на СТО, към средата на октомври 2022 г. 79,2% от търговските ограничения, свързани с COVID-19, са отменени. Остават в сила 27 ограничения за износ и 14 ограничения за внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още