IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удвоеният излишък по текущата сметка не успя да прикрие пукнатините в руската икономика

Износът, нетолкова свиването на вноса, вероятно е отговорен за по-голямата част от повишението, смятат икономисти

19:51 | 09.12.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Излишъкът по текущата сметка на Русия нарасна над двойно на годишна база през периода януари-ноември, достигайки 225,7 млрд. щатски долари от нивото от 108,6 млрд. долара, съобщи централната банка на странат в петък, цитирана от Ройтерс.

Тази година Русия е на път да запише рекорден излишък по текущата си сметка, след като вносът на стоки и услуги на страната намаля вследствие на санкциите, наложени от запада, а поскъпването на енергията спомогна за приходите от износ.

Износът, нетолкова свиването на вноса, вероятно е отговорен за по-голямата част от ръста, смятат от Института за международни финанси.

След рязкото си понижение, вносът постепенно се възстановява, посочва още централната банка. С въвеждането на ценовия таван върху руския внос на гориво и ембаргото за износ, излишъкът вероятно ще се свие през 2023 г.

Понижението може да увеличи натиска върху руската икономика, която вече се бори с намалялото потребление, реални доходи и с ефекта от частичната военна мобилизация върху работната сила.

Тази седмица руското правителство изрази опасения, че недостигът на служители в страната може да подкопае шансовете на Русия да постигне устойчиво икономическо възстановяване в следващите месеци.

"Факторът, който значително и радикално ще влоши ситуацията догодина, е мобилизацията", каза Евгени Народшин, главен икономист в PF Capital, по време на конференция.

Руската икономика е обречена да премине през спад в производителността, като се очаква потреблението и инвестициите също да намалеят, прогнозира Надоршин, като добави, че очаква икономически спад между 5 и 10% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Наблюдава се един интересен феномен сред хората: колкото един човек е по-далеч от някаква професия или познание, толкова по-смело борави с въпросната материя. Ето например, твоят случай: вижда се и без помощни средства, че нямаш никакво отношение към точните науки и числата, но смело размахваш числа и коригираш главния икономист на PF Capital, при това с тройни стойности. Забравяш, че през м. март мастити икономисти прогнозираха 20% спад на руската икономика, а той се оказа 2.9%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Между 5 и 10 да се чете, между 15 и 25. Проблемите в дългосрочен план те първа, драги ми копейниците, ще се увеличат за работодателя ви. След затягането на коланите на регионалните бюджети, Путин ги посрещна с нова заповед - още затягане и още мобилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още