IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хървати се оплакват от внезапно поскъпване след въвеждането на еврото

Търговците на дребно спекулативно вдигат цените, твърди правителството и готви мерки

10:02 | 04.01.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Хърватските евромонети. Снимка: Bloomberg
Хърватските евромонети. Снимка: Bloomberg

Три дни след въвеждането на еврото като разплащателно средство в Хърватия зачестяват оплакванията от внезапно повишени цени на хранителните стоки, фризьорските услуги и в кафенетата. Новинарският портал index.hr съобщава, че в различни интернет форуми много потребители изразяват недоволството си от увеличението на цените и го подкрепят с конкретни примери. Социалните мрежи са пълни с примери за многобройни увеличения на цените след въвеждането на еврото, независимо дали става въпрос за магазини, фризьорски услуги или такси за паркиране.

Министърът на икономиката Давор Филипович пък подчерта възможността за предприемане на правителствени мерки срещу сектора на търговията на дребно.

Ваканционната дестинация, която е популярна и сред българите, замени националната валута куна с евро от 1 януари. Успоредно с това страната на Адриатическо море, чиято икономика е силно зависима от чуждестранните туристи, се присъедини към Шенгенската зона, в която няма граничен контрол и позволява по-лесно пътуване из Европа. Еврото и куната могат да се използват паралелно до 14 януари. Обменният курс е фиксиран на ниво от 7,5345 куни за едно евро.

Филипович атакува сектора на търговията на дребно. „Те вдигат цените месец след месец, а сега, в ситуацията с еврото, вдигат цените и се опитват да заблудят гражданите", каза той пред журналисти. Но няма да успеят, сигурен е той. Според него правителството има достатъчно възможности за защита на потребителите. „От черни списъци до ценови ограничения - всичко е на масата", казва Филипович. По-рано министърът се срещна с представители на търговските вериги, за да обсъди въпроса за увеличението на цените.

Според публикации в интернет форуми особено кафенетата, закусвалните, магазините за хранителни стоки и пекарните са повишили значително цените си. Кафето в заведенията за обществено хранене е поскъпнало с между 10 до 20 цента, хлябът - със 7 цента, 500-грамова опаковка крема сирене - с 26 цента, а пицата - с 30 цента, цитира новинарският портал публикациите. Развитие на хърватската икономика. Графика: Bloomberg Развитие на хърватската икономика. Графика: Bloomberg

Хърватия, най-новият член на Европейския съюз, стана 20-ата страна, присъединила се към еврозоната. С този ход страната с население от около 4 млн. души влезе в ядрото на ЕС, като улесни трансакциите и осигури на финансовата си система предпазна мрежа при бъдещи кризи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 85 rate down comment 29
nkavrakov1982
преди 1 година
Да приемем еврото означава следното :Даваме си ключа за къщата с парите на Франкфурт и Европейската банка ,същата тази банка която ни лъжеше че инфлацията била преходна и напечата трилиони евро ,и така ни докара зверска инфлация !Хората са масово настроени срещу еврото гласа им трябва да се чуе !Основните радетели на влизането в еврозоната са представители на банковия сектор и на големия бизнес.Влезнем ли там веднага ще ни сложат в периферята ,просто защото стандарта ни е нисък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 25
nkavrakov1982
преди 1 година
Нашите продажни политици 30 години не успяха да ни донесат стабилни цени и приличен стандарт на живот,минималната ни работна заплата е няма и 400 евро чисто но отиваме да приемаме валута на дрържави с двойно и тройно по висок стандарт на нашия ?И дете в детската градина да питаш,ще ти отговори :Това е безумие!Това са нашите пари ,нашия труд!Да го подарим на банките които веднага ще ни вкарат в дългове за живота и с жилищата и с коли и с каквито да се сетите заеми ,а политиците ?Търговците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 67 rate down comment 29
nkavrakov1982
преди 1 година
Всички Българи трябва да скочат и да излезнат на улицата срещу въвеждането на еврото!Ясно трябва да бъде казано че еврото ще бъде въведено в България КОГАТО достигнем близък стандарт на живот,средна заплата и стабилни цени ,както в повечето РАЗВИТИ държави в Еврозоната.В момента въвеждането на еврото ще донесе ползи на банковия капитал,едрия бизнес,и политиците ,които ще теглят кредити на корем .Това е !Не на еврото в България сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 19
melon
преди 1 година
Добър дан, тетко Маро! Каквото и да ни успиват полютиците, това е гoлaта истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още