IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хървати се оплакват от внезапно поскъпване след въвеждането на еврото

Търговците на дребно спекулативно вдигат цените, твърди правителството и готви мерки

10:02 | 04.01.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Хърватските евромонети. Снимка: Bloomberg
Хърватските евромонети. Снимка: Bloomberg

Три дни след въвеждането на еврото като разплащателно средство в Хърватия зачестяват оплакванията от внезапно повишени цени на хранителните стоки, фризьорските услуги и в кафенетата. Новинарският портал index.hr съобщава, че в различни интернет форуми много потребители изразяват недоволството си от увеличението на цените и го подкрепят с конкретни примери. Социалните мрежи са пълни с примери за многобройни увеличения на цените след въвеждането на еврото, независимо дали става въпрос за магазини, фризьорски услуги или такси за паркиране.

Министърът на икономиката Давор Филипович пък подчерта възможността за предприемане на правителствени мерки срещу сектора на търговията на дребно.

Ваканционната дестинация, която е популярна и сред българите, замени националната валута куна с евро от 1 януари. Успоредно с това страната на Адриатическо море, чиято икономика е силно зависима от чуждестранните туристи, се присъедини към Шенгенската зона, в която няма граничен контрол и позволява по-лесно пътуване из Европа. Еврото и куната могат да се използват паралелно до 14 януари. Обменният курс е фиксиран на ниво от 7,5345 куни за едно евро.

Филипович атакува сектора на търговията на дребно. „Те вдигат цените месец след месец, а сега, в ситуацията с еврото, вдигат цените и се опитват да заблудят гражданите", каза той пред журналисти. Но няма да успеят, сигурен е той. Според него правителството има достатъчно възможности за защита на потребителите. „От черни списъци до ценови ограничения - всичко е на масата", казва Филипович. По-рано министърът се срещна с представители на търговските вериги, за да обсъди въпроса за увеличението на цените.

Според публикации в интернет форуми особено кафенетата, закусвалните, магазините за хранителни стоки и пекарните са повишили значително цените си. Кафето в заведенията за обществено хранене е поскъпнало с между 10 до 20 цента, хлябът - със 7 цента, 500-грамова опаковка крема сирене - с 26 цента, а пицата - с 30 цента, цитира новинарският портал публикациите. Развитие на хърватската икономика. Графика: Bloomberg Развитие на хърватската икономика. Графика: Bloomberg

Хърватия, най-новият член на Европейския съюз, стана 20-ата страна, присъединила се към еврозоната. С този ход страната с население от около 4 млн. души влезе в ядрото на ЕС, като улесни трансакциите и осигури на финансовата си система предпазна мрежа при бъдещи кризи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 1 година
Ама как така? Нали сега разходите им се намалят заради отпадането на превалутирането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 76
European
преди 1 година
"Според публикации в интернет форуми" - това сериозно ли е ?!?! Че то в България форумите гъмжат от руски ***, опитващи се да манипулират общественото мнение по теми с войната в Украйна, Европейската интеграция, единството на НАТО и Запада, приемане на Еврото в България. Въобще не вярвам в писанията на форумните "герои". А и по Коледните празници, кафето в Букурещ - Стария град, беше 12лв. (!!!), при това без Румъния да е в Еврозоната... А някако си повишение с 20 или 40 стотинки е смех ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 30 rate down comment 8
doba
преди 1 година
До: zelka007: при пазарна икономика спекула - няма! Има бузинесмени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 50
zelka007
преди 1 година
Спекулата е добро нещо , на мен ми допада ... :))) ... За да няма обидени , цените до лятото да са нивелирани на стойности конвертируеми лесно 1:1 в евра и всичко е готово ... 2024 вече ще сме с евра ... За продължаване на интеграцията ни в ЕС е в порядъци по-добре да сме в еврозоната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 45 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
В България пък очакванията на управляващите са за повсеместно поевтиняване на всичко при въвеждане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 72 rate down comment 5
doba
преди 1 година
'Кафето в заведенията за обществено хранене е поскъпнало с между 10 до 20 цента, хлябът - със 7 цента, 500-грамова опаковка крема сирене - с 26 цента, а пицата - с 30 цента, цитира новинарският портал публикациите.' - хех, че това поскъпване ли е? Ние какви вдигания на цените си имаме в БГ - при това без да сме приели евраците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 54 rate down comment 30
onezero007
преди 1 година
Това е долна пропаганда срещу нашата гей атлантическа общност! Да се съобщава, че цените на всички стоки в Хърватска са скочили с над 20% само за един ден не е демократично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 42
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: nkavrakov1982 Тупой, май не си разбрал както обикновено. Статия как търговци на дребно спекулативно опитват се да увеличат цени. За ето Евро или Кун нет никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 49
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: nkavrakov1982 Референдум прави се по теми, по кои население има компетентност. Със същия успех можна направим референдум за или против Закон на Бойл - Мариот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 76 rate down comment 39
nkavrakov1982
преди 1 година
Референдум за еврото !Не на поредната продажба на националния ни интерес и стабилността на спестяванията ни ,ще ни унищожат само за няколко седмици !Като вдигнат търговците цените ,какво ?Ще тръгне някой по магазините да им се моли да бъдат коректни ли ?Ами цените на услугите ?На всичко ще отиде в небето ,Хърватия е пред очите ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още