IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Иванов: Заради политическата криза процеси на стабилизиране ще видим след около две години

Политическата ситуация в България не позволява плавен преход към еврото, коментира икономистът

12:05 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Продължаваме да сме в абсолютна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България следващите месеци, което рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората. Това заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът д-р Пламен Иванов.

Според него населението на страната изпитва трудности да обслужва кредитите и разходите от ежедневието, като прибягва към спестяванията. Статистиката и БНБ показват, че процесът тече повече от година, коментира Иванов.

„Финансовите пазари, капиталовите пазари показват стабилизация, прогнозируемост занапред. Има ясни процеси за възстановяване на икономиките. Когато и Китай отново влезе на икономическата и капиталовата карта на света, нещата в глобален аспект започват да придобиват по-нормален вид, сякаш излизаме от тези нестабилности, пандемии и непредвидимост", посочи той.

Иванов обаче очаква, че в България стабилизирането ще дойде малко по-бавно. „Ако глобалните процесите ги виждаме след шест месеца до една година, сега заради политическата криза ще ги видим след около две години. А инфлацията дори и в България вече е овладяна на ниво растеж, въпреки че личното оцеляване все още е нестабилно“, подчерта икономистът.

Той напомни, че вдигането на лихвите е нормален процес, който се наблюдава от половин година в САЩ и Европа, но в България поради политическата нестабилност започва вдигането на лихвите с 3-4 месеца по-късно от Европейската централна банка. 

Иванов е категоричен, че  инфлацията няма да бъде преборена само с вдигане на лихвите. Според него у нас тя се използва повече за политическо говорене, отколкото за проследяване на случващото се, защото на пазара има огромна спекула, която не може да се контролира поради неефективна администрация.

Притесненията му са свързани с въвеждането на еврото и закръглянето на цените. Потребителят „ще тръгне да сравнява доходите, цените. Ще настъпи страх, което ще бъде за сметка на приемането на еврото“, предупреди икономистът.

Той напомни, че в различни институции още преди година е изготвена ясна програма как да се случи целият процес за преминаване към евро, но политическата ситуация в България не позволява плавен преход. „Трябва да има ясна институция, която да отговаря за това как ще се закръгля, кой носи отговорност", съветва икономистът. „В противен случай става спекулативното говорене на база страховете на хората", допълни той.

Какви мерки се вземат срещу инфлацията? Ще доведат ли глобалните процеси до стабилизация и на българския пазар?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още