IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои компании в Европа може да започнат да намаляват цените

Цените на суровините и на енергията намаляват, но компаниите остават под натиска на растящите разходи за труд и по-високите лихви

21:45 | 08.02.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Някои компании в Европа съобщиха, че може започнат да намаляват цените след повишаването им в последните години, тъй като ръстовете на цените на енергията и на други суровини се забавят. Това може да донесе известно облекчение на потребителите, предава Ройтерс.

Предвижданото понижаване на цените е поредният знак, че инфлацията в еврозоната е достигнала връхна точка и може да насърчи надеждите за меко кацане на икономиката в региона, които стимулират рали на фондовия пазар тази година.

Тези показатели обаче не са повсеместни. Компаниите все още са изправени пред по-високи разходи за заплати и лихви по кредитите и може да им е нужно време, за да отразят промените в цените в магазините, докато производителите на потребителски стоки и на храни, както и търговците на дребно прехвърлят по-високите разходи на клиентите си.

В сряда гигантът в опаковките Smurfit Kappa съобщи, че е запазил цените непроменени в последните няколко месеца на миналата година, тъй като повишаването на производителните разходи е станало по-умерено.

Но цените „неизбежно“ ще намалеят през второто полугодие заради условия по договори с някои клиенти, заяви главният изпълнителен директор Тони Смърфит. Понижения на цените след това ще зависят от траен спад на ключови производствени разходи.

„Не можем да контролираме енергията и хартията за рециклиране. Трябва просто да видим къде ще ни отведат те в следващите около шест месеца. Ако цените започнат да намаляват, догодина нещата ще се променят, но трябва да изчакаме да видим", допълни Смърфит.

Италианската верига магазини за дрехи OVS съобщи миналата седмица, че планира да запази цените стабилни или дори да ги намали тази година, тъй като инфлационният натиск се смекчава.

Тя очаква среднопретеглено понижаване на цените на суровините с около 20% за групата и по-ниски цени на енергията тази година.

Понижаването на цените отразява и затягането на конкуренцията на някои пазари, тъй като компаниите изпитват затруднения заради намаляващото търсене от потребителите и затягането на бюджетите на домакинствата.

Повторното отваряне на Китай и признаците в последно време, че световната икономика отново се ускорява също може да задържат цените на суровините на относително високи нива.

Въпреки това цените на газа и на фючърсите върху суровия петрол намаляват под нивата в началото на февруари 2022 г. преди Русия да навлезе в Украйна.

Силният темп на покачване на други производствени разходи също се забавя. Ръстът на производствените цени н еврозоната се забави на годишна база през декември, показаха данни, публикувани по-рано този месец.

Цените за доставка намаляват на фона на притесненията за световна рецесия и спадането на породените от пандемията балони във вноса в САЩ и в други големи страни потребителки.

Някои компании обаче няма да направят съкращения, тъй като защитават маржовете или са изправени пред по-високи разходи за заплати и лихви.

Производителят на боята Dulux, Akzo Nobel, съобщи в сряда, че ще повиши още цените навсякъде с изключение на Китай, за да компенсира инфлационните ефекти върху заплатите и разходите за транспорт.

Китай е изключение заради пазарния натиск там и успокояването на цените на суровините по-рано.

Много компании, разчитащи на суровини, като в областта на пакетирането може да са под натиск да намалят цените, за да задържат пазарен дял. Компании с по-голяма ценова сила като сектора на луксозните стоки вероятно ще се въздържат, коментира Майкъл Фийлд, стратег за фондовия пазар в Morningstar.

„Това е сигнал за намаляване на оперативните маржове за компании като Smurfit, оттук и негативната реакция в цената на акциите тази сутрин“, отбелязва той. Книжата на компанията поевтиняха с 3,8% в сряда и тя се озова на дъното на лондонския индекс на сините чипове FTSE 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още