IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия отново се ускори през януари - до 8,7% 

Това може да означава, че досегашните данни за еврозоната трябва да бъдат преразгледани в посока нагоре

10:08 | 09.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hendrik Schmidt/Deutsche Presse-Agentur GmbH/dpa
Снимка: Hendrik Schmidt/Deutsche Presse-Agentur GmbH/dpa

Инфлацията в Германия се ускори до 8,7% през януари в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък въз основа на предварителна оценка. Потребителските цени са нараснали леко и в сравнение с декември – с 1%. Напоследък темпът на инфлация непрекъснато се забавяше от октомври насам. Преди това икономистите очакваха поскъпване с 9,4%. През декември инфлацията бе 8,6% в сравнение със същия месец на миналата година, припомня DPA. 

Първоначално данните трябваше да бъдат публикувани във вторник миналата седмица. Поради технически проблем обаче датата трябваше да бъде отложена. Ето защо и данните за инфлацията в еврозоната от сряда миналата седмица не включваха текущи стойности за Германия. Сега се очаква нивото на инфлация в еврозоната да се окаже по-високо.

Това вероятно ще подхрани дебата за бъдещия курс на Европейската централна банка (ЕЦБ). Едва през миналата седмица регулаторът повиши лихвените проценти и сигнализира за ново увеличение през март. След това централната банка планира да обсъди по-нататъшните си стъпки.

Към момента икономистите не очакват радикално намаляване на потребителските цени през настоящата година. „Би било опасно да мислим, че вече сме приключили и че проблемът с инфлацията е решен", заяви неотдавна президентът на Bundesbank (Германската центрлана банка) Йоахим Нагел пред в. Börsen-Zeitung. 

Германското правителство очаква средна инфлация от 6,0% за настоящата година. Таванът на цените на електроенергията и природния газ ще има потискащ ефект. Държавата обаче няма да може да смекчи всички последици. 

„Реалната загуба на доходи и покупателна способност, свързана с високото увеличение на цените, ще се отрази негативно на вътрешното икономическо развитие въпреки облекчаващия ефект на широките мерки за правителствена подкрепа", се посочва в последния годишен икономически доклад на правителството. Частното потребление по-конкретно вероятно ще намалее чувствително.

През миналата година инфлацията достигна средно 7,9%, което е най-високото ниво от основаването на Федерална република Германия. С течение на времето обаче методът на изчисление е бил променен. През 2021 г. потребителските цени се увеличиха с 3,1% в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Лицемерието в ЕС е на върхови нива. Печатаха камари евро с години, цяло десетилетие. Държаха лихвата отрицателна също почти толкова време. Харчеха като разпрани, всякакви дотации и програми имаше, раздаваха на фирмите ненужни пари, всичко това с идеята, че сме били гонели некви 2% инфлация ... Защо 2% никой не казва, но това си е 700% за век! Сега преизпълниха инфлационните евроцели, но лихвата пак е на ниво значително по-ниско от инфлацията, а нормалното е лихвата да е малко над инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Това е началото и краят на най-голямата Европейска икономика наречена Германия.Нашите лицемери всеки ден пишат противоположни неща като единят ден всичко се нормализира инфлацията е под контрол след няколко дена точно обратното. Истината е една ! Никога не само Германия но и Европа няма да има евтини Енергийни източници и ще загуби много от отраслите си особено високоенергийни затратните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Ever
преди 1 година
Очакваното прекратяване на вдигането на лихвите май-май замина в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още