IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко германски фирми се оплакват от недостиг на материали

45% от фирмите все още съобщават за такива проблеми през февруари - най-ниската стойност от април 2021 г.

10:00 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

В германската промишленост по-малко компании се оплакват от недостиг на материали, отколкото когато и да било през последните две години.

45,4% от фирмите все още съобщават за такива проблеми през февруари според месечното проучване на мюнхенския институт Ifo от понеделник. Това е най-ниската стойност от април 2021 г. насам, в сравнение с 48,4% през януари. 

„Много компании все още не са в състояние да увеличат производството, както биха искали", казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo. „Но за щастие в момента няма и признаци, че недостигът на материали може отново да се влоши".

Въпреки това, според Ifo, все още е необходимо време, преди да се стигне до цялостно облекчаване на ситуацията в германската промишленост. Повече от 70% от предприятията в машиностроенето, електротехническата промишленост и автомобилния сектор все още отчитат недостиг на суровини и междинни продукти. В химическата промишленост ситуацията се е облекчила допълнително. Същото се отнася и за други енергоемки сектори като производството на хартия, пластмаси и стъкло, където дяловете вече са под 20% във всеки един от случаите. С дял от 9,1% хартиената промишленост е един от секторите, които понастоящем са най-малко засегнати от недостиг на материали.

Възникналите в резултат на пандемията от коронавируса затруднения в доставките доведоха до значително намаляване на дейността в германските компании, тъй като поръчките не можеха да бъдат обработвани с обичайното темпо. С оглед на намаляващите сега затруднения в доставките промишлеността вече може все повече да разчита на резерви. 


Като цяло допълнителните изостанали поръчки, натрупани от началото на пандемията, вероятно ще възлязат на повече от 10% от годишното производство, изчислява Институтът за световна икономика в Кил (IfW). Понастоящем по данни на Федералната статистическа служба обемът на неизпълнените поръчки е с около 30,8% по-висок, отколкото през декември 2019 г., който все още не беше белязан от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още