IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се влоши през февруари

Потребителското доверие обаче се подобрява за пети пореден месец

13:19 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се е влошило през февруари, противопоставяйки се на надеждите за продължително възстановяване година след като Русия нахлу в Украйна.

Индексът на Европейската комисия за доверието е спаднал до 99,7 пункта от ревизирани данни за 99,8 пункта за януари. Икономистите очакваха четвърти пореден месечен ръст, като само една оценка в проучване на Bloomberg сочеше подобно развитие.

Данните контрастират с последните показатели за настроението в региона, които предполагат, че заради меката зима еврозоната ще успее да избегне сериозен спад на икономиката.

След два месеца на възстановяване доверието в индустрията е изгубило инерция през февруари, достигайки 0,5 пункта, основно заради спад в очакванията на мениджърите. Техните оценки за сегашното ниво на поръчките и запасите от готови продукти обаче остават до голяма степен стабилни. Оценките за поръчките за износ също бележат влошаване.

В сектора на услугите доверието също спада – до 9,5 пункта. Позициите на мениджърите за отминалата бизнес ситуация и очакванията за търсенето са се влошили значително, но тези за отминалото търсене отчитат леко подобрение.

Потребителското доверие обаче се подобрява за пети пореден месец, макар да остава отрицателно – до -19,0 пункта от -20,7 пункта месец по-рано. Потребителите са били по-положително настроени както за отминалата финансова ситуация на домакинството си, така и за бъдещата си финансова ситуация. Това е довело до подобрение в намеренията за осъществяването на големи покупки. Като цяло позицията на потребителите за общата икономическа ситуация в страната им също се е подобрила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още