IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Вероятно АЦБ ще се нуждае от още повишения на лихвите

Управителят на регулатора сравни ситуацията с тази от 70-те години на миналия век

14:42 | 01.03.23 г.
Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли сигнализира, че може да са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се охлади достатъчно инфлацията във Великобритания, сравнявайки настоящата ситуация с тази от 70-те години на миналия век, съобщава Bloomberg.

Въпреки че икономиката на Обединеното кралство се развива по начина, по който служителите на АЦБ очакваха през февруари, пазарът на труда остава затегнат, увеличавайки натиска при цените, изтъкна Бейли в реч по време на конференция на Brunswick Group в Лондон относно растящите разходи за живот.

„Ако не направим достатъчно по отношение на лихвите сега, ще трябва да направим повече по-късно“, предупреждава Бейли. „Опитът от 70-те години ни научи на този важен урок“, добавя той.

Коментарите му подкрепят очакванията, че АЦБ отново ще повиши лихвите на заседанието на 23 март и вероятно ще продължи с агресивното затягане на паричната си политика и през следващите месеци. Сега инвеститорите залагат, че регулаторът ще повиши лихвените проценти с общо 75 базисни пункта до края на лятото спрямо предходната оценка за ръст от 50 базисни пункта.

Забележките на Бейли също показват промяна в тона му. Когато инфлацията започна да се ускорява през 2021 г., той настоя, че тя ще бъде „преходна“ и отказа да сравни ситуацията с тази от 70-те години, като посочи, че нещата са много по-различни от онази епоха.

Сега Бейли сигнализира, че новите лихвени увеличения могат да се окажат необходими, но „нищо все още не е решено“.

Миналия месец АЦБ публикува по-мрачни от очакваното прогнози за британската икономика, като според новите насоки регулаторът очаква брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство да се понижи с 0,5% през 2023 г. Според Международния валутен фонд (МВФ) британската икономика ще се разрасне с 0,9% през 2024 г., докато АЦБ предвижда още един спад от 0,25 на сто. Според финансовата институция една от причините за това разминаване са песимистичните перспективи за пазара на труда, след като толкова много хора излязоха от работната сила от началото на пандемията от коронавирус.

"Има няколко неща, които може да са допринесли за сравнителната слабост във Великобритания, които не са просто фонов шум", каза заместник-управителят на АЦБ Бен Бродбент. Той посочи, че Великобритания "е по-зависима от природния газ", отколкото САЩ. Още един фактор би могла да е скоростта, с която лихвените повишения се вливат в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още