IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: България произвежда малко и скъпо заради години грешни политики

За да се пребори инфлацията, трябва да се вдигне ДДС, а не да се намали, заяви финансистът

13:43 | 07.03.23 г. 6
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Заради високата инфлация служебното правителство „Донев 2“ въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. 

"За да намалим инфлацията, трябва да ограничим потреблението", заяви по тази тема финансистът Любомир Дацов по БНТ. Той напомни, че инфлацията е следствие на завишено потребление и прекалено много доходи в хората, напомпани от мерките заради Covid, политиките на централните банки и формирането на дефицити от правителствата за подпомагане.

Финансистът смята, че трябва да се ограничи потреблението, но посочи, че политиците не искат да прилагат съответните мерки, защото те не са популярни.

 

Бившият заместник-министър на финансите е убеден, че не е работа на министерство да прави ценообразуване. "Години наред сгрешени политики в икономиката и земеделието дават своя резултат сега. България произвежда относително малко за капацитета, който има, но скъпо, и това е проблемът", каза още той. Дацов риторично зададе въпроса къде се изливат милиардите и колко ферми са създадени от земеделското министерство.

Що се отнася до търговските вериги, финансистът е на мнение, че те са създали повече ферми и повече производствен капацитет, защото „работят с доставчиците и ги развиват“. Той напомни, че част от веригите са и най-големите износители на храни от България.

Дацов посочи, че 60% от търговския оборот се извършва от малки и средни магазини, които са между 60 и 70 хиляди като фирми.

Той е категоричен, че трябва да се обърне внимание повече на мерките, свързани с инфлацията, както и на политиките, свързани с данъците.

"Цялата работа на ниво правителство обикновено опира до определен материален интерес. Трябва да се вземат истински мерки в момента. С идващата инфлация трябва да има бюджетна политика, която да обере дефицитите", препоръчва финансистът.

Според Дацов политиката в земеделието създава повече неравенства. „Съсредоточаването на всичките средства в едни 15% от земеделците е всъщност най-голямото изкривяване", заяви финансистът и настоя да се публикува аналитичен доклад, на чиято база да се вземат решенията.

По думите му последните две години повечето политици искат да са „много добрички с хората“. „Не искат да правят правилните неща, а те са свързани с реформи. За да пребориш инфлацията, трябва да вдигнеш ДДС, а не да го намалиш", категоричен е той, и обясни, че така се постъпва при криза.

Дацов предупреди, че само за февруари дефицитът в бюджета е 720 млн. лева, без да има сериозни капиталови разходи, което на годишна база може да достигне 6-7 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: khao... ами факт , инфлацията и от това се напомпа . но пък другите варианти бяха по-лоши . значи самата инфлация не е зверска , даже е ниска . но се очертава да е продължителна , поне 5-7 , някъде четох и 10 години е възможно да се задържи над 2% . те затова всички леко пипат лихвите , никой никъде не иска да има прекомерна безработица и бързо намаляване на потреблението на разни незначителни за оцеляването неща ... и тук е прав , силното потребление също върти колелото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: zelka007 Тези земеделски политики започнаха, кога? :):) Когато тоя беше зам. министър на финансите при НДСВ и тройната! Нормално е да е прав, след като е участвал в създаването им!... но казва и доста неверни, като... "Той напомни, че инфлацията е следствие на завишено потребление и прекалено много доходи в хората, напомпани от мерките заради Covid" .. а идеята (и това от икономист) да се намали потреблението е абсурдна! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Аха ама ромиту от ТКЗС то уже строитель
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
На г-н Дацов не съм му фен , но в случая казва няколко мноооого правилни неща : 1/ ниската производителност и добавена стойност на икономиката ни , а тя си има име - бай *** през последните 12-14 години ; 2/ не барайте ДДСто , а те се надпреварват кое по напред да свалят ; 3/ разхищенията в земеделието и лошото планиране и управление , а то също си има име - ДПС от поне 20г ... В тези му изказвания съм абсолютно зад почти всяка дума !! Прав е човекът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://***.marica.bg/tema-v-razvitie/parlamentarni-izbori-2021/kak-malkiqt-muk-na-carq-stana-premier-na-slavi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
На Малкия Мук в книжката пише ли как прилива на капитал компенсира търговския дефицит или пише за приватизация на БЕХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още