IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: Една трета от БВП на страната изчезва и не се отразява в статистиката

Очаквано състояние е двуцифрената инфлация през януари, смята бившият социален министър Христина Христова

10:55 | 07.03.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор

 

Една трета от брутния вътрешен продукт на България „изчезва и не се отразява в статистиката“, коментира икономическия анализатор Юлиян Войнов пред Bulgaria ON AIR.

„В България години наред стандартът на живот е нисък. Въпросът е защо той остава най-ниският в ЕС. Явно има някакви причини. Обикновено, когато говорим за доходи, се съсредоточаваме върху държавата, започваме да говорим, че трябва да се увеличи минималната работна заплата и пенсиите, но виждаме, че това не е решението, което води до сериозно повишаване на стандарта“, е мнението на анализатора. Той смята, че трябва да се потърсят причините в това, че България години наред изостава в своето икономическо развитие – по-малко инвестиции, по-малък растеж на икономиката, по-малко увеличение на доходите.

По думите му една трета от брутния вътрешен продукт на България „изчезва и не се отразява в статистиката“. „Явно причината е, че бизнесът се страхува да комуникира с администрацията, предпочита да стои на тъмно, предпочита да не плаща данъци. Трябва да потърсим причина, доколко бизнес средата предразполага за изсветляването на доходите и дали няма причини, свързани с институционалното състояние на страната“, съветва икономистът.

Очаквано състояние е двуцифрената инфлация през януари, коментира бившият социален министър Христина Христова. „Това е очаквано състояние – през първата половина на 2023 година инфлацията да бъде двуцифрена и тя е точно такава за януари“, посочи тя. Според нея има още едно „тревожно“ число – близо 70% от хората не са получили увеличение на доходите през последните месеци, което означава, че те изостават сериозно от инфлацията.

Христова напомни, че в края на миналата година беше увеличена минималната работна заплата, но тя отново не покрива инфлацията, като според нея е изключително важно какво ще предприеме държавата в лицето на 49-то Народно събрание.

Тя обърна внимание, че е тревожно разхищаването на бюджетни средства нецеленасочено. „Данните показват, че за първи път от 2015 година ние имаме бюджетен дефицит над 1 млрд. лева. Всички тези фирми, които образуват свръхпечалби, те продължават да получават енергийни помощи, още повече се помпа тяхната свръхпечалба. Не се направи дефиницията за енергийна бедност. Трудно могат да се въведат популярни и ефектни мерки. Ситуацията е трудна. Факт е, че ние не правим нещата така, както трябва. В цяла Европа има инфлация, но при нас е два пъти по-висока“, коментира Христова.

Тя обясни, че се налагат ефективни мерки, но поясни, че те няма да са популярни и няма да се приемат добре от обществото и бизнеса.

Войнов смята, че помощите трябва да са насочени към конкретно нуждаещи се група от хора. Христина Христова се надява да има по-малко популизъм и "флиртуване" в предизборната кампания.

„Да има повече диалог за сериозния проблем, който имаме и който само със сериозни мерки може да бъде решаван. Това разхищение на бюджета и този дефицит – това е прецедент, който от много години не сме имали. В началото на годината обикновено се формира излишък, това е много тревожно", категорична е тя.

Войнов предупреди, че ако депутатите се съсредоточат върху това как да се увеличат разходите, без да се грижат за това откъде ще дойдат приходите и да разчитат на базата на висока инфлация – това е гаранция, че държавата влиза в ситуация на много сериозни бюджетни дефицити, които водят след себе си увеличение на външния дълг, повишаване на разходите за години напред.

Има ли опасност фискалната политика да попречи на България да влезе в еврозоната? Ще има ли в следващия парламент дебати как да се увеличи приходната част на бюджета? Трябва ли да има увеличение на доходите административно? Ще има ли на 1 юли средства, с които да се вдигнат пенсиите и какъв процент ще са те като процент от БВП?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 14
khao
преди 1 година
тук се краде на едро... кво смятате някви касови апарати, след като баце всяка година изписваше по около 3 млрд покрай Коледа на свои хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... опс ... 6 беше за Веск ... значи касовите апарати цъкат та се скъсват . вервай ми обикновенните търговски обекти много трудно и с голяма доза риск могат да скрият някакъв оборот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Repoman... нямаш търговски обект , затова така говориш . за една единствена неиздадена касова бележка могат буквално да те ликвидират . казвам ти го най-отговорно , видял съм достатъчно , как затварят ресторанти и магазини за такова провинение ... :))) ... после тези хора , след като се оправят от актовете и ревизиите си вдигат чyкалата и кой в Германия , кой в Испания ... хора здрави-прави-работливи , изтеглят си и роднини и деца . Имам познати заминаха за Ингилизко и Финландия дори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Repoman... така е , има диференциална ставка , но ДДСто за други неща е 25-27% ... :))) ... тука линията за богатство я смятаха да започне прогресивно от около 1200-1300лв ... за да се връзва бюджета ... има доста подробна разбивка в минфин колко хора с какви заплати са и доходите на физическите лица . има я справката , ако вдигнем данъците на "богатите" с толко , ще могат ли да покрият диференциална ставка на ДДС за лекарствата или храни ... потърси я ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Веск
преди 1 година
У нас укриването на данъци е национален спорт и повод за гордост. От всички. От бедния, до богатия. Някой ще каже, че е от османското робство наследство. Едва ли. По-старо е. У нас не заработи пазарната икономика и конкуренцията. Има ги, но не работят точно по законите си, а са постоянно манипулирани и заглушавани. Безумните помощи за Лукойл каква пазарна икономика са точно? Шопа е казал - 5 ст. да струва бензина ще го крадем, 5 лв. да струва пак ще си караме колата. Какво нормално с такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
До: zelka007, така е, но по другите държави данъчната система е устроена по друг начин, и всички го знаем, но се правим че не виждаме. На запад разчитат за приходи повече на преките данъци, а не на косвените данъци. Там ДОД не е плосък 10%, което е нищо и пак се крие у нас, а е до 40-50% за високите доходи и печалби на фирмите. Там ДДС-то за храни, лекарства и други стоки от първа необходимост не е 20%, а е или 7-8-9% или 0%. Но у нас е 20% и нападжиите гонят и сергиите, и фризьорите, за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
значи тия изнесоха от министерството като аванс 60млн в сакове и се покриха !!!!! оборота на фризьорските салони в България не е толкова за една година !!!!! губела му се 1/3 от БВПто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
още един радетел на държавното единоначалие ... :))) ... никъде по света няма да видите на сергия за плод и зеленчук касов апарат , или цветарски павилион с касов апарат ... или малък ресторант с касов апарат ... тази дивaщина гони хора от България и после се чудят аджеба що обезлюдява държавата и само общински и държавни людоеди остават ... колко ще забогатее една фризьорка , или един автомонтьор ?! ама нема да има папо за една огромна кохорта чиновници и служители ... сбъркана работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още