IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 68% от домакинствата са с непроменени доходи в последните три месеца на 2022 г.

Анкета на НСИ регистрира увеличение на доходите през четвъртото тримесечие при 26,7% от лицата, което обаче бележи спад на тримесечна база

14:34 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За 67,8% от българите доходът на домакинството през четвъртото тримесечие на 2022 г. е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен. Увеличение на доходите са посочили 26,7% от лицата, което е с 1,2 процентни пункта по-малко в сравнение с трето тримесечие и с 8,2 процентни пункта повече в сравнение с първо тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18,5% от лицата. Това са данни от допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети на Националния статистически институт по проект на Европейската комисия, чиято цел е да проучи и осъществи тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията COVID-19. Анкетирани са 5703 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3056 домакинства. Източник: НСИ Източник: НСИ

От НСИ посочват, че основните причини за увеличение на доходите и през четирите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи, и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 5,5% от лицата, което е с 0,7 процентни пункта повече в сравнение с трето тримесечие и с 3 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

Затруднения при покриване на ежедневните разходи

През четвъртото тримесечие на миналата година, както и през предходните три тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи , е относително висок – над 75%. С известни затруднения са 38,4% от лицата, 26,1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3% – като много трудно. Делът на тези, които се справят много трудно, намалява в сравнение с първото и второто тримесечие, но се увеличава с 1,5 процентни пункта спрямо третото тримесечие. Източник: НСИ Източник: НСИ

Според данните на анкетата относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2% от лицата, а едва 4% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през четвъртото тримесечие се увеличава с 0,8 процентни пункта спрямо третото тримесечие и с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Чувството за самота преобладава при лицата над 65 години

През четвъртото тримесечие на 2022 г. 6,7% от лицата са заявили, че са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето през последните четири седмици, докато 44,5% не са се чувствали самотни в нито един момент. Чувството за самота е по-силно изразено при жените – 7,9% са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето, или с 2,6 процентни пункта повече в сравнение с мъжете – 5,3%. Източник: НСИ Източник: НСИ

Не са се чувствали самотни в нито един момент 24,8% от лицата на възраст 65 и повече години. Приблизително два пъти повече, или 51,3% от лицата на възраст между 16 и 64 години, не са изпитвали никога самота през последните четири седмици.

Удовлетвореността на лицата леко се повишава

И през четирите тримесечия на 2022 г. анкетираните лица дават относително висока оценка по отношение на удовлетвореността си от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите и други лица – средно 7,17 през първото, 7,27 през второто, 7,36 през третото и 7,39 през четвъртото тримесечие, при скала на измерване от 0 до 10.

Най-ниска е удовлетвореността на лицата на възраст 16 и повече години от финансовото положение на домакинствата им. Тази удовлетвореност се повишава от 4,51 през първото тримесечие на 4,64 през второто и 4,72 през третото тримесечие, а през четвъртото тримесечие  бележи лек спад до 4,70.

За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност на лицата и през четирите тримесечия е около 6, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи удовлетвореността на лицата от финансовото положение и през четирите тримесечия е около 3.

Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните лица е 5,71 през първото тримесечие, 5,96 през второто, 6,07 през третото и 6,10 през четвъртото тримесечие на 2022 г., измерена по същата скала от 0 до 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още