IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите у нас очакват благоприятно развитие на бизнеса в промишлеността, строителството и услугите

През февруари НСИ регистрира засилване на тенденцията към оптимизъм в прогнозите за подобрение в бизнес средата през следващите шест месеца

15:14 | 28.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През февруари общият показател на бизнес климата у нас се повишава с 1,4 пункта на месечна база при отчетени по-добри данни в показателите на промишлеността, строителството и сектора на услугите. Търговията на дребно запазва равнището си от януари, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

От юни миналата година до ноември общият показател на бизнес климата отчиташе понижение заради негативизма в оценките и очакванията на промишлените предприемачи за състоянието на фирмите. Влияние върху оценките оказваха пандемията от Covid и развитието на икономиката. От началото на тази година тенденцията в прогнозите на мениджърите за подобрение в бизнес средата е към оптимизъм.

Бизнес климат – общо
Източник: НСИ Източник: НСИ

Промишленост

От НСИ посочват, че съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 1,3 пункта в резултат на подобрените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 56,4% и 31,4% от предприятията.

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца, е 17,1%.

Затруднения в производствената дейност в промишлеността
(Относителен дял от предприятията)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Строителство

През февруари съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1 пункт, което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за дейността на фирмите, като спрямо януари се отчита засилване на негативното влияние на първия и третия фактор, отчита статистиката.

Относно продажните цени в строителството 31,9% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Очаквана строителна активност през следващите три месеца
Източник: НСИ Източник: НСИ

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва равнището си от предходния месец, като очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието през следващите шест месеца остават оптимистични. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

Основните проблеми за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, макар през последния месец да се регистрира намаление на отрицателното им въздействие.

Според анкетата 30,2% от търговците на дребно очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

Бизнес климат в търговията на дребно
Източник: НСИ Източник: НСИ

Услуги

През февруари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 3,1 пункта. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията са благоприятни, като и очакванията им за следващите шест месеца са оптимистични. Позитивни са и прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда остава основното затруднение за дейността на предприятията, като в сравнение с предходния месец се отчита понижение на негативното ѝ влияние. На второ и на трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Относно продажните цени в сектора 20,5% от мениджърите прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Фактори, затрудняващи дейността в сектора на услугите
(Относителен дял от предприятията) Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още