IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри заеми за 15,6 млрд. долара за Украйна и 5,3 млрд. долара за Аржентина

Средствата за Украйна са част от по-голям пакет международна помощ на стойност 115 млрд. долара

08:48 | 01.04.23 г. 3
Централата на МВФ във Вашингтон. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Централата на МВФ във Вашингтон. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че управителният му съвет е одобрил четиригодишна кредитна програма за Украйна в размер на 15,6 млрд. долара, съобщиха Ройтерс и БТА.

Средствата са част от по-голям пакет международна помощ на стойност 115 млрд. долара, предназначен да помогне на правителството в Киев да посрещне най-неотложните си разходи в условията на руската инвазия.

Решението разчиства пътя за незабавното отпускане на Украйна на първи транш от около 2,7 млрд. долара, уточняват от МВФ.

Одобреният пакет заеми е първата в историята на фонда мащабна програма за финансово подпомагане на страна, участваща в пълномащабен военен конфликт. Предишната програма на МВФ за Украйна изтече миналата година.

Управителният съвет на МВФ обяви също, че е приключил четвъртото разглеждане на съществуващата програма за подпомагане - процедура, която води до незабавно отпускане на нов транш от 5,3 млрд. долара за Аржентина, предаде AFP.

С това общият размер на средствата, отпуснати на Аржентина от началото на програмата за подпомагане през март 2022 г. досега, възлиза на 28,8 млрд. долара.

Тази 30-месечна програма се очаква да предостави на Буенос Айрес помощ от общо 44 млрд. долара - най-голямата програма за подпомагане, осъществявана понастоящем от МВФ.

Аржентина отчете растеж от 5,2% на своя БВП през 2022 г., което несъмнено представлява забавяне спрямо 2021 г., но за първи път от 2010-2011 г. страната отбелязва положително развитие в националното си богатство за втора поредна година.

Инфлацията обаче остава висока - 94,8%, което пречи на Аржентина да се възползва от предимствата на това съживяване. Подписаното през март 2021 г. споразумение между МВФ и правителството - 13-ото от 1983 г. насам - има за цел именно овладяването на хроничната инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Achtung
преди 1 година
До: SporqZaKefАржентинците сега бозаят от две места, нали за това президента им ходи да види сенилния в Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 1 година
До: БОНВИВАН1Печатницата поне за сега не може да дръгне, докато конгреса не гласува за увеличаване на тавана на дълга, а малките обеми не печатане едвам стигат да покрият някои банки. Това което ми е интересно обаче е с какво Аржентина ще успее да покрие дълга от валутния фонд. Там нито американците са се изсилили да им помагат, нито пък Китай а Германия и да иска си има достатъчно проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
БОНВИВАН1
преди 1 година
Пак печат на хартия:-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още