IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ достигна най-високото си ниво от 4 месеца

И износът, и вносът бележат спад през февруари

18:10 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се е разширил за трети пореден месец през февруари, след като стойността на износа е спаднала по-бързо от тази на вноса, съобщава Bloomberg.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги е нараснал с 2,7% до 70,5% млрд. долара – най-големият от четири месеца, показаха данни на министерство на търговията от сряда. Данните не са коригирани спрямо инфлацията. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за дефицит от 68,8 млрд. долара.

Стойността на вноса се е понижила с 1,5%, а на износа – с 2,7%, като и двата спада показват по-слаба търговия.

На инфлационно-коригирана база търговският дефицит при стоките се е увеличил до 104,6 млрд. долара, което също е най-високото ниво от четири месеца. Износът от САЩ на потребителски стоки, моторни превозни средства и основно оборудване се е свил през февруари.

Макар че търговският дефицит при стоките се е разширил, излишъкът при услугите също е нараснал. Износът на пътувания – или разходите на чужденци в САЩ – е нараснал до тригодишен връх. Вносът при пътуванията, показател за американците, пътуващи в чужбина, е останал почти без промяна.

Вносът на потребителски стоки е спаднал за пръв път от три месеца на инфлационно-коригирана база. Импортът на моторни превозни средства също се е свил.

Спадът както при износа, така и при вноса подчертава отслабващото търсене, особено на стоки, у дома и в чужбина на фона на продължаващото пренасочване към разходи за услуги, както и несигурните икономически перспективи.

Преди доклада в сряда данни на Федералния резерв за Атланта прогнозираха, че нетният износ ще добави 0,44 пр.п. към брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие.

Търговският дефицит на САЩ при стоките спрямо Китай, на коригирана база, се е разширил до 25,2 млрд. долара, което е най-високото му ниво от четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още