IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от Близкия изток и Азия са заявили интерес към икономическа зона "Доброславци"

Води се напреднал диалог с три приоритетни инвеститора от автомобилостронето, каза министърът на иновациите Александър Пулев

11:15 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вече има сериозен международен инвеститорски интерес към обявената вчера от правителството нова икономическа зона "Доброславци", която предстои да бъде изградена край София. Това каза по БНТ служебният министър на иновациите Александър Пулев.

В момента има много напреднал диалог с три приоритетни инвеститора от сегмента автомобилостронето, потвърди той.

Новата зона ще е готова за от 12 до 24 месеца като първоначалната инвестиция ще бъде около 8 млн. лв., от които 6 млн. лв. ще са за разчистване на имота.

"По линия на Българската агенция за инвестиции ние, буквално, всяка седмица се срещаме с приоритетни инвеститори. В момента има много напреднал диалог с три приоритетни инвеститора. Неслучайно и трите са се насочили към сегмента автомобилостроне и неслучайно тази зона е с такава насоченост, защото виждаме много силен фокус на международните инвеститори в този сегмент", каза той.

Пулев поясни, че става въпрос за инвеститори от Западна Европа, Близкия изток, Азия – "микс от инвестиции, които са насочени към България въпреки политическия риск, въпреки репутационния риск. Тези инвеститори са оценили нашето стратегическо позициониране и този ноу-хау и експертиза, които трупаме в сегмента", посочи той.

По думите на министъра обособяването на новата държавна икономическа зона "Доброславци"е "решителна и преломна стъпка към създаването на предпоставки за привличане на голям стратегически инвеститор".

"Това ще е зона за чисто производство, която да отговаря на нуждите на хората. Ще инвестираме на базата на най-добрите практики и за инфраструктура - осветление, ток, ВИК и т.н. Ще има сериозни инвестиции в социална инфраструктура - зелени зони, велоалеи", каза Александър Пулев.

Работи се по изграждане на още три икономически зони в страната, каза той и напомни, че автомобилостроенето е един от най-бързо растящите сегменти в българската икономика и вече допринася около 11% от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още